Replay Store by Vertical Garden Design, Barcelona

September 30th, 2011 by retail design blog

Indoor vertical garden in Replay’s flagship store in Barcelona.

Replay’s store on Passeig de Gràcia in Barcelona now hosts a vertical garden of just above 100m2. In the storefront location, the two storey wall is set in a dramatic and playful environment with waterfalls, sculptures and contrasting materials.

As a great place to study nature’s own vertical gardens, the waterfalls were a natural starting point for the plant design. Looking closer to the environment around a waterfall, growing conditions change with linear patterns of fissures and cracks in the underlying exposed rock, or the rapidly decreasing moisture already small steps away from the immediate vicinity of the falling water. In such a manner, like the erratic and geometric cracking of an eroding rock, groups and strings of plants were laid out in an organic pattern.

The generous surface allow for many kinds of plants. Larger groups of begonias, different ferns, small (but long) aroids like the common Philodendron scandens or Scindapsus pictus, sets the background for more dramatic effects of cascading fronds of Nephrolepis exaltata and Polypodium subauriculatum or he larger aroids like Philodendron giganteum and P. erubescens.

The outdoor garden at Replay in Barcelona.

This outdoor vertical garden in Barcelona is located in a patio in the back of Replay’s store. Partially shadowed by surrounding buildings, the southwest facing wall has the upper area well exposed to the hot mediterranean sun, whereas the lower part is mostly in shadow.

This difference in sun exposure gave way for more typical mediterranean plants in the top – such as Lavandula, Rosmarinus and Artemisia – and more shadow preferring plants like Chlorophytum and Fatsia in the lower area. In between there are a few plants that will gain some more size, the idea being to create a strong and wild growing surface, contrasting the metal grid from which it extends.

Designed by Vertical Garden Design

Saraiva Bookstore by FAL Design Estratégico, São Paulo
To develop in 14.000 sq ft. distributed in one and a half floors one sole st...
Nirlat showroom by Studio Yaron Tal, Israel
Nirlat colors new showroom in Israel was redesigned by Studio Yaron Tal and ...
Noosa Chocolate Factory, Brisbane - Australia
The shelving consists of 84 handmade pine crates suspended floor to ceiling ...
Zwoosh kids store by Foley Designs, Bangalore - India
Illustrations around the space blend fantasy with reality, weaving surreal s...

Leave a Reply