Denver Art Museum and Shop by Roth Sheppard Architects, Denver

October 4th, 2011 by retail design blog

While an increase in sales was the primary motivation for the Denver Art Museum’s decision to fund a major relocation and redesign of their Denver Art Museum Shop, there are many other conceptual subtleties that make this project a fascinating study in high-end retail branding and design.

Retained by the Museum’s board in June of 2008, Roth + Sheppard Architects and a team of specialized consultants began an exhaustive study of the Shop’s potential repositioning catalyzed by a mandate to increase visibility and identity, visitor traffic and overall sales. After analyzing the Shop’s existing status and location, alternative available space, entrance options, visitor flow of arrival to the museum, and the natural movement of people through this popular architectural gem designed by architect Daniel Libeskind, Roth + Sheppard recommended that the Museum Shop be moved from the south end of the Hamilton Building to public space adjacent to the Museum’s existing entrance/exit.

Today, the Museum Shop’s new location and redesign have achieved the board’s critical goals by making it feel like a natural extension of the museum; successfully maximizing the Hamilton Building’s underutilized lobby; creating an intuitive entryway to the new Clifford Still Museum [set to open in 2011 just west of the DAM]; accomplishing a subtle, yet functional interpretation of Libeskind’s design parti, “two lines dancing,” within the new retail space. Both traffic and sales have increased supporting our initial recommendation of the shops relocation adjacent to the entry and egress path.









http://www.rothsheppard.com/

citysuper supermarket by Shanghai RID, Shanghai
citysuper supermarket by Shanghai RID, Shanghai
POP-UP STORES! Hunting and Collecting flagship store, Brussels - Belgium
Not only because we like the great visuals, but because we like the way they...
Bar Luce by Wes Anderson at Fondazione Prada, Milan - Italy
Wes Anderson-designed Bar Luce takes its cues from old Milanese landmarks an...
Óptica Queirós by Tsou Arquitectos, Póvoa de Lanhoso - Portugal
The shelves of the eyeglass frames follows the shop design in all it dimen...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *