HALSUIT store by Nendo, Okayama

February 9th, 2012 by retail design blog

A concept shop for high-volume mens suit retailer Haruyama. Haruyama offers its customers a dizzying number of options for suits, shirts and ties.Variety of choice is one of Haruyama’s strengths, but customers can also be overwhelmed by the number of options, and find it difficult to choose the best matches for their suit. Families can get bored, and the overall atmosphere isn’t always as conducive to relaxed, pleasant shopping as Haruyama would like. Our first decision was to move the fitting rooms from the edge of the shop floor to its centre.

We used the front exterior walls of the fitting rooms as showcases for different ways of coordinating the suits, and installed a counter with magazines and television for friends and families. Matchable accessories are arrayed around the area, making it into a focal point where shoppers can develop an image of the suit they’d like to have.

Most suits are worn to the office, so we used lighting reminiscent of desk lamps, and shelving in the style of office storage units to create the right scene. We replaced posters with LCD screens, and transformed the sales area for shirts into a server room. Shoppers make their purchases at a ‘reception desk’, and lounge and conference room-type spaces help shoppers to imagine their own work styles as they select their suit.

The space reflects Haruyama’s brand concept, that men should define and enjoy their personal working style.We used louvers that change colour depending on the angle from which they’re viewed for the shop exterior, so that the image of the shop varies, depending on the direction from which drivers approach.

Designed by Nendo

































http://nendo.jp
http://www.archello.com/en/project/halsuit/453696

TIPS Fashion Store by ///byn, Shanghai
TIPS Fashion Store is located on the ground floor of an old French Mansion i...
The Place concept store, Bucharest
The place is a concept store in Bucharest and one that complies with the def...
TAG Heuer store by Merx & Kingsmen, Singapore
The retail area has been designed with the use of stainless steel, glazing, ...
Ice Cream Polar shop by 23o5 studio, Ho Chi Minh City - Vietnam
This is a project to renovate an old and damaged house in HCMC into a small ...

Leave a Reply