Zara Fifth Ave store by Elsa Urquijo Architects, New York

March 20th, 2012 by retail design blog

Spanish fashion label Zara has opened its largest US store on New York’s famed Fifth Ave. The shop is not a replica of typical Zara shops; instead, it employs the brand’s new architectural and interior design scheme. According to the company, the design is based on four principles: beauty, clarify, functionality and sustainability.

All materials inside have been carefully selected to emphasize the clothing on display. Two long corridors – called ‘virtual catwalks’ by architect Elsa Urquijo – lead shoppers further inside to boutique shopping spaces on either side. In an organized manner, each alcove displays a different fashion collection.

Spanning over 3000-sq-m and three floors, the shop will annually consume 30 per cent less energy than the average conventional store. All wood used inside was sustainably and responsibly harvested, while lighting will automatically dim by 80 per cent when no one is present.

Meanwhile, thermostats will automatically adjust for heating and air conditioning, while electronic air curtains at the entrances will prevent outside hot or cold air from entering.
Zara




















http://www.frameweb.com/news/zara-fifth-ave
http://www.textilwirtschaft.de/business/Zara-Premiere-fuer-neues-Store-Design_80316.html

CAFES! Summer Café by Dark Design Group, Ufa - Russia
Despite a limited budget, Russian studio Dark Design Group created a materia...
Adonica Kube wellness and beauty store by FRDC, Singapore
FRDC designed Adonica Kube opens its first concept store in Singapore.
Nixon Store by Checkland Kindleysides, New York City
Following the opening of stores in Paris and London, American lifestyle bran...
AGC Store by why the friday, Darmstadt - Germany
The industrial parquet-floor builds the base for the dark powdered steel-fur...

One thought on “Zara Fifth Ave store by Elsa Urquijo Architects, New York

  1. billcanada says:

    The first few pictures look really Coco Chanel… but the last picture is a bit too much with the plants.

Leave a Reply