Volume store by Studio Ginger, Doncaster Melbourne

May 4th, 2012 by retail design blog

The Volume store cuts through the visual noise of the busy shopping mall and completely owns this corner tenancy. The shopfront immediately identifies the brand and marks the store entry clearly, drawing people into the dramatic interior.

Every aspect of the design reinforces the Volume brand: the aesthetic is dynamic and strong, and uses high contrast giving impact and clarity. Key ideas that are true to the essence of the brand and add meaning to the Volume product have been selected and executed within the space. The red ribbon flows through the store imitating sound waves, and the walls and ceilings are padded with acoustic foam mimicking a music studio to absorb sound waves and vibration.

The human heads, display the headphones as items of desire and enable customers to engage with and test the various different product ranges. The complete store is a 3D exercise in form and function; the use of glass provides transparency yet the ribbon provides structure defining the space, and the oversized logo on entry provides a strong brand statement.

Our main objectives in the store design were to:
: Create a new store concept for this edgy audio brand, Volume.
: Strengthen and differentiate the Volume brand and retail image from its competitors
: Enhance the quality of the retail/showroom space

: Improve the Volume customer experience and comfort levels
: Create an inspiring customer journey that assists the new product selection process
: Create an environment that communicates the expertise, knowledge and expansive product range

: Design a space that is flexible and can be changed to accommodate product offerings
: Improve efficiency and productivity of staff within the retail space
: Allocate budgets to design elements that deliver maximum consumer impact

Designed by Studio Ginger


Closed by 14 oz. flagship store, Berlin
Dubbed Closed by 14 oz., it’s a collab retail concept that showcases the cl...
EDITORIAL OFFICES! Washington Post Newsroom by Fanelli McClain, Washington, DC
Washington Post Newsroom by Fanelli McClain, Washington, DC
inSports Beijing by Powerhouse Company, Beijing - China
This high-end multifunctional venue facilitates activities like virtual skii...
Base store by Minale Design Strategy, Hornu - Belgium
It’s not just a telecom store, no, BASE is firmly planting the flag and mark...

One thought on “Volume store by Studio Ginger, Doncaster Melbourne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *