HAIRDRESSER! TROOVE Salon by Hiroyuki Miyake, Gifu – Japan

May 8th, 2012 by retail design blog

In Gifu, about 400km west of Tokyo, a beauty salon reflects how Japanese society is questioning its necessities after the 2011 earthquake and tsunami. The space is divided into two sections: in the fore-front is a waiting room with concrete walls and a single couch. Perpendicular half-walls divide this section from the back, which is lined with planks of Japanese oak that give the space a great sense of depth.

Overall, the salon appears to have a dark glow about it; according to designer Hiroyuki Miyake, following the 2011 natural disasters, many towns in Japan lost power supplies or were asked to turn off lights. ‘Although we felt negatively about darkness at first, we noticed it was enough to live,’ Mikaye says. ‘Rather, our former use of light was too bright.’ On one side, a traditional Japanese-style partition hides a sink for washing hair. Made of 2mm-thick galvanized iron, the metal contrasts the natural wooden floor.

Photos courtesy Rikoh Adachi









http://www.frameweb.com/news/troove-salon

John Lewis Oxford Street Beauty Hall by gpstudio, London - Updated!
gpstudio, the specialist retail design consultancy, has been appointed to he...
Tommy Guns Hair Salon rebranding by Vivid Brighton
Our brief was to create a vintage brand with a modern touch. This was develo...
Congresso das Garrafas wine store by Tiago do Vale Arquitectos, Braga - Portugal
Congresso das Garrafas wine store by Tiago do Vale Arquitectos, Braga - Port...
Fred Perry Flagship Store by Buckley Grey Yeoman, Bangkok - Thailand
After a volatile period which pretty much affected everyone and everything, ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *