Umwelt Arena by Rene Schmid Architekten, Spreitenbach – Switzerland

November 13th, 2012 by retail design blog

Aesthetics and ecology converge in the architecture of the Umwelt Arena. A striking architectural feature of the Umwelt Arena is the crystalline roof structure with the photovoltaic system integrated into the building. This is intentional design.

The large hall (arena) forms the centrepiece and conveys an open and inviting atmosphere. Solar heat is used to cool the Umwelt Arena in summer and heat it in winter. This is done by means of a distribution network (TABS) in the concrete floors and an earth tube system beneath the base plate of the bottom parking level. Cold water circulates through the network of pipes in summer, hot water in winter.

The circulating water uses the difference in temperature in the earth collector and the large stor- age tanks to deposit excess heat or cold from the building interior in the storage media according to the season or requirements. Any excess heat or cold that cannot be accommodated by the water tanks is stored in the earth collector.

The equipment used in this innovative heating and ventilation system runs on solar power and ultimately makes it possible to run a building with carbon-neutral services.The roof-integrated photovoltaic system produces more (CO2-free) electricity than is needed to run the building.

Umwelt Arena helps visitors to experience and understand sustainability and environmental technology. Visitors will find information and products on the theme of “modern life” under one roof. Experts and lay people alike can become acquainted with the subject over an area of 5,400 m2 and compare technolo- gies, products and services on the spot – in a clear and practical way.

A unique setting for seminars, trade shows, conventions, events and banquets. Various multipurpose rooms are available for occasions ranging from small meetings to large-scale events. The project was recently honored with the “2012 Norman Foster Solar Award”.

Designed by Rene Schmid Architekten

NYU’ restaurant by I M lab, Oderzo - Italy
The lighting installation has been located to mirror and respond to an exist...
Armani / Silos Exhibition Space, Milan - Italy
Armani / Silos in Milan celebrates 40 years of the Italian fashion house
Big Will and Friends installation by Architecture Office, Syracuse - New York
In a contemporary culture of excess and shifting values, Big Will and Friend...
Flexible partition system by Stéphane Malka for Agoratic, Paris - France
This system enables the user to arrange multiple room configurations. The re...

Leave a Reply