The Waterhouse Hotel at South Bund by Neri&Hu, Shanghai

January 8th, 2013 by retail design blog

Located by the new Cool Docks development on the South Bund District of Shanghai, the Waterhouse is a four-story, 19-room boutique hotel built into an existing three-story Japanese Army headquarters building from the 1930’s. The boutique hotel fronts the Huangpu River and looks across at the gleaming Pudong skyline. The architectural concept behind Neri&Hu’s renovation rests on a clear contrast of what is old and new.

The original concrete building has been restored while new additions built over the existing structure were made using Cor-Ten steel, reflecting the industrial past of this working dock by the Huangpu River. Neri&Hu’s structural addition, on the fourth floor, resonates with the industrial nature of the ships which pass through the river, providing an analogous contextual link to both history and local culture.

Neri&Hu was also responsible for the design of the hotel’s interior, which is expressed through both a blurring and inversion of the interior and exterior, as well as between the public and private realms, creating a disorienting yet refreshing spatial experience for the hotel guest who longs for an unique five-star hospitality experience. The public spaces allow one to peek into private rooms while the private spaces invite one to look out at the public arenas, such as the large vertical room window above the reception desk and the corridor windows overlooking the dining room.

These visual connections of unexpected spaces not only bring an element of surprise, but also force the hotel guests to confront the local Shanghai urban condition where visual corridors and adjacencies in tight nong-tang’s define the unique spatial flavor of the city.















http://enthepractice.neriandhu.com

HEADQUARTERS! Reuters Headquarters by 16k Architectes, Paris
The pods feature voluptuous and soft shapes, all rounded, giving the waiting...
Restaurant and Private Dining Room at Les Bains Hotel by RDAI, Paris - France
Restaurant and Private Dining Room at Les Bains Hotel by RDAI, Paris - Franc...
The Tree Project & Twiggy Table by Lukstudio, Shanghai - China
The Tree ProjectTo create a store identity for a cupcake brand, Lukstudio th...
Wellcome Collection London Transformation by Wilkinson Eyre Architects, London -...
Wilkinson Eyre Architects has completed a £17.5m transformation of Wellcome ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *