Aesop Shibuya store by Torafu Architects, Tokyo

May 12th, 2013 by retail design blog

For Australian skin care brand Aesop, we planned the interior and exterior of the new store on Meiji Street in Shibuya. The store is located on the first floor of a three-storey building situated between two taller buildings; the space is long and slender – 2.6m in width, 7.8m in depth and 3.9m in maximum height. We aimed to work with these proportions to provide a welcoming and intimate space for communication with customers.

The windows on one side wall, which appeared after demolishing of the former store’s interior, were the key for the design. On the wall opposite, we mounted a mirror to enhance scenery, extensity and light. The window located at the front of the store below has brown glass to represent Aesop’s traditional containers, and is incorporated in the shelves. In this way, the window is extended and the shelves are considered as a frame.

In order to limit the variety of the materials used, the shelves and counter are finished in blackened steel, which is also the basis for storage doors assimilated into the mortar wall or mirror wall; the basin that is Aesop’s feature is set near the entrance to effect a good view from the passage.

The door of the entrance and the facade sign are created from glass. The latter is composed of brown glass and corrugated glass, like patchwork – its colour and transparent appearance evoking Aesop’s brand image. A luminous sign on the wall and a selection of plants lend an outdoor atmosphere. As you move further into the interior, the floor texture changes from old wood to sisal carpet, subtly emphasising the transition from the busy street to the quietude of the store.

Designed by Torafu Architects
Photo: Takumi Ota









http://torafu.com

Mercer-one thirteen restaurant by Rocco Laudizio (slick+design) & Roman Sanc...
This 6,000 square feet restaurant and lounge is separated into two distinct ...
Oliver Bonas retail store by officeTwelve, Bristol - UK
The design embodies the brand ethos through bespoke merchandising opportunit...
Aveda Lifestyle Salon & Spa by Reis Design, Beaconsfield - UK
Reis design recently completed this Aveda Lifestyle salon & spa for Oxyg...
MUSEUM SHOPS! Nelson-Atkins Museum of Art Museum Store by Charles Sparks + Compa...
We studied the sequences of visitor orientation, resulting in a flowing plan...

One thought on “Aesop Shibuya store by Torafu Architects, Tokyo

Leave a Reply