Rochus 1090 restaurant by Söhne & Partner Architekten, Vienna

May 16th, 2013 by retail design blog

When planning this building the instructors made a great effort to include all different requirements in the project without, however, neglecting the idea of a unified architectural line. So when the general refurbishment on Bauernfeldplatz in 1090 Vienna started it was important to connect the different levels and to open up the restaurant towards the road space in the foreground.

A special element of the building is the 1913 built and still existing sun garden. Rather than putting it down because of his ongoing decrepitude we decided to keep and rehabilitate it. By opening the portals to ceiling-high windows, the sun garden now connects not only inner- and outer-space but also the different levels of the building.

Before constructions begun the rooms were unfavourable arranged in the building – the kitchen was in the mezzanine while the guest room was banished to the basement. Even the staircase was too old and dilapidated and offered no room for guests to pass on convenient. With the remaking of the staircase a connection of all four levels (ground floor with basement and ground floor with mezzanine) and the rearranging of the rooms was achieved. So the kitchen had to go into the basement and sitting in the guest room you can now enjoy the nice view over Bauernfeldplatz.

The layout of the guest room is u-shaped around the building core. This evoked the idea of a visually dematerialization while using dark coatings and mirrors. In contrast, the bars and the four fireplaces are particularly emphasized in the room with gold coating of the surfaces and staged.

The guest room on the mezzanine floor does not only offer a smoking and a non smoking area, it is also set 2,40 meter above the road. By removing the parapets and putting in windows that attach the floor to the ceiling, the room is filled with light and air and opens it up towards the street space.

Designed by Söhne & Partner Architekten
Construction physics / Acoustic: Jira Office
Design of Light: Illuminator
HKLSE: Freudensprung Office
Statics: Brand Office
Photography: Severin Wurnig

http://www.soehnepartner.com

Caffee the Sól by Design BONO, Seoul
I was inspired by the relatively narrow-looking spaces due to the high ceili...
Au Pain Doré bakery café by Naturehumaine, Montreal - Canada
The spatial concept of the project was inspired by the lattice of wooden bre...
The Groove Train Southland Flagship Restaurant by Blackbox Retail Projects, Melb...
The Groove Train Southland Flagship Restaurant by Blackbox Retail Projects...
Restaurant MUN by Format Works, Munich - Germany
Natural elements such as bark, moss and wood create, in conjunction with gol...

Leave a Reply