L‘Office 64 de l‘Habitat by Arotcharen Architectes, Bayonne – France

May 26th, 2013 by retail design blog

The housing association, l‘Office 64 de l‘Habitat has built a new company headquarter in Bayonne in southern France. The fact that the building is an ecological example is proudly presented for visitors to see. Green architecture is not merely a theme or topic it is taken literally. Indeed, the slender block of office accommodation, clad in a green ALUCOBOND® façade, looks like a greenhouse thanks to the additional glass frontage on the south facing side. The low entrance building in front of the slender slab has a “green roof” covered in vegetation.

That is not only an image promoting feature, the exterior is part of a climate control concept which, instead of relying on a battery of technological services, prefers natural methods. Vegetation on the roof acts as insulation and stores rainwater.

The space between the glass outer skin and the building façade acts like a temperature buffer for the building within. The solar energy collected there is almost sufficient to heat the offices without other WELL-WRAPPED power sources in a mild winter. In a hard winter, two fuel cells are used in addition, and the north and south office blocks can be heated independently of one another.

In summer, on the other hand, heat built up in the offices is primarily prevented by using night cooling and by the switchable glass slats which let the wind in. The concrete construction‘s slow thermal behaviour and the sun protection, which is individually controllable in each office, ensure a natural, consistent temperature in the building. This means that only the meeting rooms require compact, decentralised cooling systems.

The architects have focused on simplicity in their choice of lighting and materials. Good use of daylight, by means of limiting room depth and using glass walls, saves electric lighting. Materials are joined reversibly, the bare concrete surfaces are only partially clad. That improves the thermal behaviour of the building as well as the replacement and recycling options for individual materials.

Architects: Arotcharen Architectes
Photography by Mathieu Choiselat

http://www.arthitectural.com/arotcharen-architectes-loffice-64-de-lhabitat/

Unispace Offices, Los Angeles - California
Sterk Werk Communication Group Office by SchilderScholte Architects, Rotterdam -...
Communications office gets skyline of Rotterdam as interior
The Treehouse Project workspace by SFD, London - UK
A focus on detail was key for us to ensure that the signature bleached wood ...
JLL offices by Wirt Design Group, El Segundo - California
The color palette mixes both cool grays and warm browns, while two living wa...

Leave a Reply