Skype headquarter by Blitz, Palo Alto – California

August 25th, 2013 by retail design blog

Skype’s primary goal was to create a world-class office that would differentiate them from their Bay Area competitors in the recruitment of talent. The project entailed a tenant improvement of 54,000 square feet of existing office space to support 250 employees involved in high technology development.

The space reflects Skype’s spirit of innovation in a highly functional yet creative workplace designed to encourage interaction and spontaneity, as well as meet specific acoustic requirements in support of their extensive use of AV. The project achieved LEED Silver certification.

The freestanding pods primarily offer acoustic privacy and access to A.V., containing meeting rooms and phone booths. Casual meeting nodes are created between and adjacent to the free standing pods, providing points of arrival across the large floor plates and facilitating way-finding – especially critical given Skype’s international and transient workforce.

To understand Skype’s culture, we undertook extensive user-group surveying and researched workspace typology. Skype implements Scrum development (iterative idea generation) and a philosophy called ‘Agile Thinking’ (the affect of environment on thought process).

To support Scrum a variety of environments have been created that facilitate different interactions. A system of mobile whiteboards, or ‘Skype-Its’, is deployed throughout the space to capture ideas as they occur. The resulting workplace is a space that people want to inhabit, and enjoy using. It differentiates Skype from its competitors, facilitating recruitment and retention.

The concentration zones (workstation areas) are pushed to the building perimeter and benefit from natural light and lower noise levels. Collaboration zones (meeting rooms, coffee kiosks, white board areas) are centered along main access spines on each level which encourages staff to literally ‘meet in the middle’. Contemplation spaces are interspersed in the form of overlapping casual lounges.

Designed by Blitz































http://www.designblitzsf.com

Dezeen watch store office by POST-OFFICE, London
Dezeen asked POST-OFFICE to design the ground floor of their stoke-newington...
Whole Foods Market office by Wirt Design Group, Glendale - California
Glass surrounding the reception area gives visitors exposure to the views an...
Golden Ratio headquarter, Athens - Greece
A single wooden surface covers the walls and the sloping roof forming a clos...
OffWhite Office by Studio FAV, Bento Gonçalves - Brazil
The positioning of points of light creates shadows with this same design on ...

Leave a Reply