Bread Table bakery by Airhouse Design Office, Gifu – Japan

October 24th, 2013 by retail design blog

Located in the central Japanese prefecture of Gifu, Bread Table by Airhouse Design Office is small bakery with a shop space and kitchen divided by a structural plywood display counter. Cane baskets piled with loaves of bread and wire racks of pastries are stacked at intervals along the counter, while translucent polycarbonate corrugated sheets line the front and give off a pink glow when the room is lit up in the evening. The same corrugated sheets have also been used to line a wall and the interior of the door, which features a chunky wooden handle.

“The plywood counter can be used for a variety of purposes such as a display space, checkout counter or a working space to cut bread and knead dough,” said architect Keiichi Kiriyama. The kitchen and selling space were designed to have equal weight, with the large table-like platform counter between them.

“For this shop with a small-sized staff the design enables the owner to always have knowledge of the shop situation and allows different actions depending on how much bread is produced,” Kiriyama said.

“As a result this creates an open atmosphere, fosters communication between the customers and bakers, and displays the process from the time the bread is baked to the moment it is sold,” he continued. The whitewashed walls are lined with simple wooden shelves on each side of the shop space, filled with plants and more baked goods. Also included are low-hung lamps, timber floorboards, and two stripped wooden chairs for customers next to the glass window front.

PHOTOGRAPHER : Toshiyuki Yano

http://www.dezeen.com/2013/08/14/bread-table-bakery-by-airhouse-design-office/

Sainsbury’s Fresh Kitchen branding & store design by Twelve Studio, London
A new take-away food concept for Sainsbury’s, with the emphasis on freshly m...
ARROW store, Mumbai - India
Occupying two floors of 3000sft in a modern structure, the store interior ha...
Aimé Pâtisserie by LUKSTUDIO, Shanghai - China
The unwrapping experience of the Aimé gift box is translated into the physic...
Barneys Beverly Hills by Steven Harris Architects, Los Angeles - California
A New York architect transforms unused spaces to give Barneys' Beverly Hills...

Leave a Reply