Pharmacy by Zouridakis Architects, Gazi – Crete, Greece

November 13th, 2013 by retail design blog

Pharmacies up to now had the tendencies of being actually boring and non wanted in the world of architecture. From the time the actual medicine – drug became industrialized and not made by the pharmacist so did the the image of the establishment as well. This pharmacy in Gazi Crete Greece tries to tie the knot between specified ergonomics and needs of the trade to a modern design approach. The young pharmacist wanted a key in shop which will provide a fresh image, an easily recognized brand, an affordable construction and reduction in running costs.

The materials mostly used are reclaimed wood surfaces painted with ecological water based lacquer, the wall paint is also ECO certified, the illumination is low consumption t5 and led bulbs, part of the energy consumption is provided by solar panels on the roof and finally there is a small water filtering device so the grey water can irrigate the surrounding garden.

The actual design innovates in bringing the pharmacist’s lab directly on stage, this serves two needs, firstly setting back on top the status of the profession from the merchant’s image that got labelled through the years to a former glory of the science involved and secondly the ever presence and attention of the owner towards the clients’ area. Its a pharmacy which reflects the the innovation and modernity of the actual commodity and product in offer.

Designed by Zouridakis Architects






















Enolora wine shop by act _ romegialli, Chiuro - Italy
Enolora wine shop by act _ romegialli, Chiuro - Italy
TOY STORES! Jou Jou toy store by Watts Architects, Salt Lake City - Utah
This architectural wonder is filled with several imaginative firsts, like a ...
Thienot Bordeaux tasting room by Laure Girodroux & Karolina Lubkowski, Paris
To bring out the heritage element of the brand, the patterns and finishes us...
Crystal Vision store by Masterplanners Interiors, Perth - Australia
From the engaging shop front display and entry, to the bespoke ceiling and l...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *