Kyoto Silk beauty cosmetic shop by Keiichi Hayashi Architect, Kyoto – Japan

November 22nd, 2013 by retail design blog

Kyoto Silk, a beauty cosmetic shop, is located in the centre of Kyoto, which is a famous cultural city in Japan. The project was to convert a ‘Machiya’, a Japanese traditional wooden townhouse, into a small shop. The building was required to be reinforced because the original building was deteriorating rapidly and it did not have the enough strength to meet the safety standards.

Therefore, on the ground floor of the two stories, thin steel frames were fixed on the inside of the original wooden frames. And on the first floor, a plywood structure was used on the floor to keep the horizontal rigidity. A typical ‘Machiya’ consists of ‘Mise’ ‘Niwa’ ‘To-ri Niwa’. ‘Mise’ means the life space in the room, ‘Niwa’ means the small courtyard, and ‘To-ri Niwa’ means the workspace and the passage of the half-outside air-well void.

During repeated study and considering the ventilation, lighting, movement, privacy, approach to the street, and taking in the nature, it became clear that the constitution of ‘Machiya’ was most suitable for the new program as a building in a narrow space in the centre of the city. As a result, in this project, I focused on the way that function as a beauty cosmetic shop could be complimented by the space limitations of this ‘Machiya’.

What is most important for this plan of a sales place is to make the products clear for the customers. (not simply as beauty display, but making it clear to the customer exactly what the product is.) A homogeneous, hard optical environment and simple shelves were considered so that the products never look exaggerated.

The courtyard is placed at the back of the sales space and is the space for the guests and the staff to take a rest. At the same time, it is the space to take in the small nature of the store. The space is able to be accessed directly through from the street. These relations are exactly the same as the original ‘Machiya’. The first floor of this building is used as an office and gallery.

Designed by Keiichi Hayashi Architect
Photo by Yoshiyuki Hirai

http://europaconcorsi.com/projects/223683-Kyoto-Silk

Nuba restaurant by Futur2, Barcelona
Nuba restaurant by Futur2, Barcelona
Chateau d'Ax Showroom by Area-17 Architecture & Interiors, Shanghai - China
Items are staged as if they were part of a real living room. The showroom is...
The FLOW Showroom by Studio IQL
The studio designs public spaces that people can make their own and private ...
Aspen Insurance Offices by Mansfield Monk, London - England
The scheme for the Hub included the development of a fresh color and materia...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *