Green Zebra micro-format fresh-grocer by King Retail Solutions, Portland – Oregon

December 20th, 2013 by retail design blog

Green Zebra is the newest addition to Portland’s cutting-edge food scene and the store is setting out to redefine the urban market with a c-store sized format that focuses largely on fresh, local, organic fare, right down to the beer in the fill-your-own growler bar. In designing the space, KRS repurposed original materials from the gutted building, including exterior brick brought inside and exposed clerestory along with douglas fir planks in the previously covered ceiling. An homage to the store’s Green Zebra namesake (a type of tomato) non-overt striping is incorporated throughout, including white-on-white randomly arranged subway tiles and striated formica case fronts.

It was important to the owner to waste not, and that meant repurposing existing materials to the greatest extent possible in a way that still worked within and added to the overall design AND worked within building codes (certain materials aren’t permitted in food areas). This required both research & creative execution, bringing outside elements in, marrying new construction with the space’s skeletal elements. It ended up a visual marriage of new store/brand with old space/history.

With its ever-evolving, fresh from the fields menu, Green Zebra required a modular signage system that could be quickly updated on a daily basis to highlight seasonal offerings. KRS developed and then custom-built this one-of-a-kind, moveable and changeable signage display system. Plaques are hand-rusticated cold rolled steel metal sheets, stained with a process developed just for this project by the designer. Faux-aged to the desired effect (using coffee, sunlight, dirt, and other elements) the plaques are then sealed with clear coat and mounted in solid wood. The functional duo handles at the bottom of each piece are modeled after industrial peel tools such as those used in wood-fired pizza ovens.

Store design and build by King Retail Solutions, Eugene OR

Camper Together sotre by Isabel López Vilalta, Bologna
For its newest Together store in Bologna, Camper teamed with designer Isabel...
National Broadcasting Channel head office by COEN!, Hilversum - Netherlands
In 2006 COEN! redesigned the TV test picture to symbolize the National Broad...
Back Street store by Architects Inc, Lahore - Pakistan
As the brand depicts by its name, the materials and fabrications used in the...
Light Club by TAMEN arq, Hermosillo - Mexico
Access is a transition space between the facade and the general area. Multip...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *