Bear Market Coffee by Vav Architects, Dublin – Ireland

January 7th, 2014 by retail design blog

The coffee shop is located on Main Street, Blackrock Village, County Dublin. Within tight budgetary constraints our objective was to fit various functions, Café related, into a minimal preordained space, with limited construction alteration and modification possibilities. The concept for the design was to explore and question materiality, test the qualities of everyday materials and techniques available, while at the same time creating something unique and totally distinctive.

The chosen material we selected for exploration purposes was reinforcement steel. Our intent was to fill the space with vertical lines, and thus gently fragment the space, filtering the views and people within it. This forest of steel would, we hoped, create a brutal yet honest space. The finished cafe would be perceived through the filtered vertical lines of the reinforcement bars, with shelving and benches hidden and supported within them. With steel dominating the interior,all other elements would simply act as a backdrop. Thus the original interior was stripped back to the core.

Ceiling was totally exposed, walls were treated minimally, while existing tiles were roughly pulled off, leaving gridded screed surfaces. The floor was roughly laid with recycled timber, interlaid with steel rods, where the verticals connected with the ground. This timber flooring softened the space and hid the supports of the shelving units, with the reinforcement bars piercing through it to the hidden supports below. These two new elements – horizontal lines of timber and vertical of steel, intersected each other, gridding the interior.

Designed by Vav Architects
Photos by VAV & Stephen Deasy, Eddie Callaghan, Annamaria Corrigan

























http://www.vavarchitects.com

Roof Top Café by Jamieson Smith Associates, Whitehaven - UK
A vibrant, light and fresh concept was chosen combining bold colours and str...
Prothena Biosciences office by Think Contemporary, Dublin - Ireland
Having the workspace located at the centre of the design allowed for all nin...
Sonoma Cafe Woollahra by U+I Building Studio, Sydney - Australia
The colour palette is kept in line with the previous Sonoma cafe fitouts and...
Atelier Peter Fong by Lukstudio, Guangzhou - China
Large cut-outs connect the café to the exterior and frame the surrounding gr...

Leave a Reply