Coquille French seafood bistro by Lukstudio, Shanghai – China

April 5th, 2014 by retail design blog

Located among franchise restaurants and cafés on Mengzi Road in Shanghai’s Huangpu district, La Coquille aims to bring a different dining experience to the surrounding middle-class community. The restaurant takes up two bays of a commercial strip, the mundane brick and glazing envelope of which could not be significantly altered. To introduce a French seafood bistro into this context, we decided to create our own site.

We extend the street level into the original sunken restaurant and create a picturesque new façade inspired by French bistro storefronts with shuttered openings. Double-glazed doors allow the original façade to open up completely and patio seating to spread outside during the warmer season. This blurred boundary between inside and out not only softens the transition from the banal street to the lush interior, but also sets the mood of the restaurant.

Stepping slightly down from the rustic street-scape, diners are greeted with an air of sophistication created by bronze-inlayed floor signage and a seafood bar lined with metal dental moldings. Looking beyond, a refined space composed of beige walls, marble mosaics, ceiling moldings and walnut furniture is revealed. While the overall contrasting palette pays tribute to a traditional bistro aesthetic, detailing such as bronze mirror trimmings and fishnet pendants completes the ambiance.

After fawning over the delectable display of oysters and lobsters set atop the ornate bar, one may proceed either to the more social main dining area, or ascend to the mezzanine where urban views are framed by arched openings. Keeping the pre-existing upper level allows for more intimate and private functions with the slight drawback of limited headroom on both levels. Mirror panels on the ceiling visually lift the space on the lower level; cork surfaces applied to the ceiling soften resonance thus improving acoustics.

The nuanced design continues into the restroom corridor. One might be puzzled to find an apparent walnut door mismatching the doorway and wonder which handle could lead to the stall behind. These subtle visual and tactile surprises throughout the restaurant supplement the culinary team and conjure up a special dining experience in Shanghai

Designed by Lukstudio
Team: Christina Luk, Wesley Shu, Huiting Yang, Allison Cheng
Photography by Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography










Hot Paper restaurant by Wamhouse, Tczew - Poland
The restaurant design included not only interiors, but also the name of the ...
Bremont watches boutique by Pop Store, Hong Kong
The store’s palette included bespoke designed fixtures and cabinetry of blac...
PUBLIQUE Bistro by Robert Kolenik, The Hague - The Netherlands
PUBLIQUE Bistro by Robert Kolenik, The Hague - The Netherlands
Roof 409 bar and bistro by Whitespace, Bangkok - Thailand
Finished with a clean black and white industrial décor, the modern design pa...

One thought on “Coquille French seafood bistro by Lukstudio, Shanghai – China

Leave a Reply