FrieslandCampina Innovation Centre by Fokkema&Partners, Wageningen – Netherlands

April 15th, 2014 by retail design blog

The interior of the FrieslandCampina Innovation Centre transparently connects the different fields of research that are brought together at the University Campus in Wageningen. On each level, a joint strive for the optimal solution has led to innovative solutions that support relevant processes in an optimal way, from layout to work procedures up to the finishing of a laboratory table.

The building unites three main functions: a large pilot plant, offices and laboratories. They are connected by transparent walkways and an atrium. A main axis provides views on the characteristic elements of the Innovation Centre such as the pilot plant, the atrium and the University campus. As high-tech equipment could lead to a technical environment, the interior design has come to provide a warm and personal base. It is expressive yet modest, tranquil yet colourful. The design does not dominate and functionality is always the main objective.

An exception to this rule can be found in the atrium. A white fluid shape originates in the reception desk and swirls itself three stories up into the air. It then descends towards the Experience Centre on the first floor and ultimately flows into a stair that leads it back to the ground floor. The Milk Splash not only represents the innovative strength of FrieslandCampina, it also portrays the fascination for milk shared by all researchers.

Designed by Fokkema&Partners





















ChiantiBanca design by Crea International & DINN!, Italy
Tradition and modernity have been harmonized to create this new ChiantiBanca...
298 stars in the memory of the beloved souls of the MH17 windows, Amsterdam
"Christmas is not just turkeys and a new dress. I try every year someth...
Life Check Diagnostic Center by Lefteris Tsikandilakis, Athens - Greece
The diagnostic center Life Check assigned us the creation of the reception a...
Orona Ideo Headquarters by STUA
The neuralgic center of this project is a cylindrical building, inserted dia...

Leave a Reply