Aesop Balmain store by Henry Wilson Studio, Sydney

May 4th, 2014 by retail design blog

The concept for the design of the Balmain Aesop store came from an understanding of the suburb, the existing materials and the context of the address. The aim was to present a space that was as familiar and utilitarian as the backyard shed with a contrast that is the sophistication of the Aesop product and brand.

The history of Balmain and the neighbouring Cockatoo island is one of work, grit and industry. Much of this has moved on now, though, the legacy still resides in the buildings and foreshore. The design of the Aesop store draws from these materials, colours and shapes. Removing the former fitout revealed raw sandstone walls, fireplaces and hidden doorways which have been retained and exposed as reference to this building history and place.

Detailing of the Balmain store centered around durability both visually and physically. ‘Off the shelf’ industrial components presented in an alternative way than that of their original purpose, provide solutions for interior fittings such as shelving and sink frames. This ‘re-working’ extends to the vintage furniture and customised lighting. Tinted concrete terrazzo references the foyers of apartment buildings built in Sydney in the middle of the century. Pale Australian timbers and a light colour pallet has been chosen to emphasize the natural light from both directions.

Designed by Henry Wilson Studio

http://www.dezeen.com/2014/04/22/henry-wilson-studio-converts-former-bakery-into-sydney-aesop-store/

http://henrywilson.com.au

The Cave Restaurant by Koichi Takada Architects, Sydney
We aim to change the way we eat and chat in restaurants. The acoustic qualit...
Greenwich Kitchen restaurant by B3 Designers, Greenwich - UK
B3 Designers have worked with key features to create this New York style cof...
adidas SUPERSTAR | Hall of Fame Pop-up Store by URBANTAINER, Seoul - South Korea
Over 40 years after its birth, adidas Original’s iconic all-time classic, th...
Centre Pompidou Málaga by Javier Pérez De La Fuente, Juan Antonio Marín Malavé, ...
The internal layout of the centre, is conceived as a fluid space, where in a...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *