Wagaya Japanese Restaurant by Vie Studio, Melbourne – Australia

August 8th, 2014 by retail design blog

Housed in what used to be an old cinema, Vie Studio has transform this double volume space into a bespoke Japanese Izakaya Restaurant, offering diners a modern yet authentic dining experience. Wagaya Japanese Restaurant, originated from Sydney, has expanded across the nation to Brisbane and now alighted in Melbourne, being the largest outlet of their chain restaurants to date.

The old cinema was stripped down to its bare shell to accommodate new services to the new restaurant. What lies beneath the decked seats and beyond the cinema screen is a full height structural concrete wall with exposed masses, which could be vestiges from yesteryears. The semi circle ceiling alcove, originally framing the big screen, was retained as a sympathetic approach to pay homage to its original use. Given such a cold and dark space, Vie’s design concept veered towards incorporating life and vitality, using perpetual spring blossoms and alfresco dining within the enclosed environment. Traces of spring are identified by the sakura trees, floral lasercut motifs partitioning each dining booth, custom hand-made floral mosaic wall in each karaoke room, and hand-crafted mosaic walls embossed with tree branches at the bar area.

This tucked-away space is accessible only via a lift and a door opening to the alfresco terrace, which forms the lone source of daylight filling the entire space. Lighting design was one of the major challenges within this wholly enclosed space with solitary natural light source. Considerations included the technical difficulty of installing light fittings over this 13m high void and servicing it in the future. The design team responded to the task by installing a light feature over the exposed wash-effect concrete wall to further proliferate the floral perspective.

With such high ceiling, a mezzanine level accessible by an interior stairway was constructed, expanding the total floor area to 900 square metre. A 10m x 10m void was cut out between the 2 structural columns that pose as a portal frame for the feature wall. The void establishes a relationship between the lower and upper dining areas. Diners on both levels are exposed to the double volume void while the lustrous feature wall illuminates the entire space.

Vie’s creative team offered various seating conceptions to cater for different category of guests. Ranging from dining booths, casual tables to semi-private rooms for group diners, alfresco dining and private karaoke rooms. Each booth or room is fitted with touch-screen menu system, incorporating new age technology with authentic Japanese cuisine and stunning design.

Photography: Andrew Worssam
Design by Vie Studio

Kaiseki Yoshiyuki restaurant by Asylum, Singapore
When entering the intimate 14-seater counter dining area, the ash paneled ge...
LUDWIG tapas bar by Konrad Knoblauch, Markdorf - Germany
The fusion of southern German hospitality and culinary influences from aroun...
Perpetual Motion installation at Biennale Interieur 2016 by Studio Dessuant Bone...
The installation transposes basic architectural elements, such as windows an...
Palo Santo Hotel - the first Green hotel in Argentina by AISENSON Arquitectos, A...
Palo Santo’s extensive sustainability program covers energy, water, CO2 and ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *