Lambacher Augenoptik by Heikaus, Pforzheim – Germany

December 15th, 2014 by retail design blog

The optician’s shop from Pforzheim presents its glasses in a shop construction and design concept full of opposites. The small store on the ground floor is able to focus customers. In the shop window, materials and colours already meet in unexpected combinations. Impressive and high-quality glass display cases have been placed on huge old woof steles. Entering the attractive store, you are immediately standing in a world made up of classic and modern elements. Looking around, you will find many skilfully placed details here.

Black and white are the dominant colours of the design concept, which has been combined here very harmoniously and gently. The floral tiling in black and white is found throughout the store, giving the concept its very own style as a dominant charming feature. This design is slightly reminiscent of the entrance and living areas of old Gründerzeit-time houses from the early 20th century. The opposite goods walls are very straight-lined and cubic in their placement.

The product glasses are at the customer’s focus both on both the black- and the white-themed presentation sides. The brightly lit and framed elements appear almost like a film strip – glasses play the main role there. Black clamped lamps reminiscent of old desk lamps skilfully loosen up the overall appearance. The simple white and straight-lined cash desk area is right against a black, slightly recessed waiting zone, creating an attractive contrast and creating a space-in-space situation, as well as some space for rest and a cup of coffee. In this area, glasses are presented separately and with very high quality on dedicated mask-like faces.

Modern Eames Side Chairs are placed along one side of the long white ancient-looking consulting table, with a long bench on the other. Copper-coloured lamps and felt padding on chairs and the bench create unobtrusive colour accents here. The white, unornamented suspended ceiling has a very calming effect with its light circle on all sides, giving the room a wonderful feel. A variety of grouped, metal-coloured pendulum lamps is true to the name: opposites attract in this concept, creating connections. The primary black-and-white colouration and alignment with the style of the already-converted acoustics store, also located in Pforzheim, perceptibly connect the two stores.

Design/Plan: HEIKAUS Concept GmbH
Project Management/Implementation: HEIKAUS Interior GmbH
Photos: Uwe Spoering, Cologne
Lighting: Flos Skygarden, Tom Dixon Copper Shade
Floor: Apavisa Hydraulic Black (Vintage Fliese), Artigo, Kayar (Bodenbelag Treppe)

Gucci windows 2013 Autumn, Munich - Germany
Gucci windows 2013 Autumn, Munich - Germany
Street One fashion store by Duccio Grassi architects, project ARC & Ansorg, ...
Illuminated campaign motifs as well as a picture wall as an eye catcher, tog...
CR45 Chair by Many Hands Design
CR45 is a cantilevered chair made from steel rod and sash cord.
Moonless installation by Frank Ammerlaan at Bosse & Baum gallery, London - U...
Mirroring the appearance of the roof in the gallery, the body-sized sheets o...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *