The pharmacy of Tomorrow by Studio Dott, Antwerp – Belgium

January 7th, 2015 by retail design blog

The “Pharmacy of Tomorrow” is located within the unique and beautiful Central Station of Antwerp. The concept is created by Studio Dott, an all-round creative design and consultancy agency based in Antwerp and Hong Kong. It is an innovative store concept that takes into account the needs of the customer, as well as the environment and the changing services of Belgian pharmacists. We learned from the service design process, and the experiences of the local pharmacists, that customers wont ask for a specific product.

Instead, they will generally start by explaining their problem. As a result, patient support and a good advisory role become increasingly important. To minimize the threshold for asking advice, pharmacists are no longer positioned behind the counter, but amongst the customers. Customers receive and pay their medication at a striking green cross, centrally located in the store and highlighted by its appealing form and color. The cross is connected to a robot warehouse.

No human time is needed to withdraw the product from the corresponding tray and the pharmacist remains with the customer to assist him in his purchase. Furthermore, all racks are specially designed to emphasize the duality between the monumental and grand Central Station and the new warm inviting interior of the shop. Two separate advice booths guarantee privacy for sensitive talks and treatments. The store is also equipped with two mobile outlets that can be flexibly deployed during rush hours to secure a qualitative and personal service.

WOODEN STORE INTERIORS! A.P.C. store, London
The brand's new Shoreditch digs totally honour the brand's retail reputation...
Casio G-Shock 30th Anniversary Pop-Up Shop by Design4Retail
The overall image of the pop up shop has a very urban, sporty and street fee...
26th Icehotel, Jukkasjärvi - Sweden
Icehotel 2016 opens in Lapland with suites themed around animals and films
Canada-Israel HQ by Orly Shrem Architects, Herzliya - Israel
The design process began around three floating wooden boxes which contain me...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *