Sodikart headquarters by Gran Torino Design, Couëron, Nantes – France

January 21st, 2015 by retail design blog

Gran Torino Design carried out the a retail project for the Sodikart headquarters. Sodikart is a French company based near Nantes dedicated to karts manufacturing, nowadays leading the production of leisure and racing karts worldwide.

The aim of the project was to create a strong corporate image in the most representative interior rooms in order to transferlate their international success into the headquarters. This succes is depicted as a “Wall of Fame” painted in orange, the new company’s colour. Taking it as the representative colour, orange is on hand in every room and it goes together with dark gray, polished white, natural wood and several made to measure pieces of furniture.

The part of the building which was appointed is divided in two levels: in the ground floor there is the lobby and the reception. Upstairs, the main floor consists of two showrooms, a lounge corner, a conference room and the main office.

In both showrooms, modulate illuminated strips against dark ceiling create the perfect ambiance for the exhibition of the products. In the first showroom, the karts become the center of attention of the room, placed on leaning illuminated pedestals. In addition, in the dark walls there are some orange and white niches showing accessories. In the second showroom, the karts are suspended and the protagonists are the racing gears items becoming a kind of clothing store in which visitors can try them on.

The conference room and the main office were configured according to their private nature. Like in the common areas there are dark ceilings and the same black and polished white walls, but a natural wood floor and circular Martinelli’s hanging lights provide a warmer environment. To complete these private areas, Gran Torino Design decided to do their own design for the meeting table. The result was “ta-ragno”, a modular table which combines white painted metal legs and a Corian top.

Designer: Gran Torino Design
Photographer: Alessandro Cane

Neil Barrett Shop in Shop by Zaha Hadid Architects, Seoul and Hong Kong
The ‘Shop in Shop’ concept for Neil Barrett is based on a singular, cohesive...
Brioni Store by Studio Park Associati, Singapore
Brioni, the Italian fashion house that’s renowned for their made-to-measure ...
Mousai Hotel by Estudio M+N, Cordoba - Argentina
The project was to modify an old house from the early twentieth century, whi...
Zhanjiang Race Steak House by C.DD, Zhanjiang - China
The contrast of different materials as white wall, wood and leather make a r...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *