Plinthos pavilion by Mab Architects

January 27th, 2015 by retail design blog

Concept
Clay brick has been one of the most commonly used building materials, which exists for thousands of years. It has always been a symbol for solidity and reliability, for human scale, and in many cases it has also been admired for its sensual qualities. With Plinthos pavilion we want to explore these same characteristics and add another quality – transparency, something that is normally not associated with clay brick. 21816 bricks are used to build a continuous floor and walls. Usually hidden perforated sides of the bricks are exposed thus creating permeable surface, which allow the flow of air, light and sound. 


Interactivity
Plinthos pavilion is a room that breathes. Visual transparency created by the perforated brick wall, becomes the channel of interaction between the visitors and the structure. A constant background sound-scape and an expanding RGB light communicate through the wall, transforming the structure into a living organism in which the visitor is completely involved.


The interactive mechanisms are engaged by touching or shaking stem light fittings installed in the floor. A camera records the movement of these fittings and transmits it to a computer. The computer transforms the visual signal into frequencies and finally translates them into a visual and audio installation. Each of the stem light fittings triggers a distinctive interplay of sounds recorded from the pavilion construction phase and affect the colour changing lighting performance. This generates layering of interweaving media reactions that engulfs the visitor from multiple directions and let him/her become the performer and the observer at the same time.


Plinthos pavilion is a multi-sensorial experience. It binds the tactile emotion of the rough brick surface, as a memory of ancient construction, with new technologies which stimulate the sense of the passing of time, relating the past with the future.

design: Mab Architects
















via Plataforma Arquitectura

Kaleidome Installation by LAAB at Jockey Club Community Arts Biennale 2015, Hong...
Kaleidome is a public art installation by LAAB at a local town park in Hong ...
Gradients, Reflections & Doted Lamp Light Installation by Studio Dennis Parr...
Dennis Parren creates colourful lighting installations for Saint-Etienne des...
Room Mate Hotel Giulia by Patricia Urquiola, Milan - Italy
Terracotta bricks, another typical feature in the Milanese architecture, are...
[Misfit]Fit building by Batay-Csorba Architects, Toronto - Canada
Keen to diversify from the highly rigid, static nature of other buildings of...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *