Heavybit Industries Offices by Iwamotoscott, San Francisco – California

August 8th, 2015 by retail design blog

Iwamotoscott has developed an office for Heavybit Industries located in San Francisco, California.


The client brief requested that the existing former warehouse be transformed into a collaborative workspace that includes on the two upper floors an open array of desks, comfortable and intimate meeting areas, bar height workspace and conference rooms, and on the first floor a large kitchen, collective dining area for daily catered lunches that could double for speaker presentations, conference room, bike storage, and informal work areas. The client also wished to retain the industrial character of the building and to emphasize its physical and vintage industrial qualities as a conceptual contrast to the ephemerality of the cloud.


Given the project brief, the program is addressed through a series of designed interventions inserted into the existing shell. The largest of these is a multi-functioning platform at ground level with a new stair leading to the second floor. The platform, constructed as a “solid” laminated plywood object houses the reception desk located opposite the main entry, bar-height work counter that doubles as seating on the raised platform side, speaker stage facing the dining area, pass-through ramp, and U-shaped lounge seating. Located to spatially subdivide the first floor and create different areas on each side, while keeping it visually open, the platform also serves as the first landing for the new stair to the second floor. Surrounding the platform on one side is a communal dining and meeting space, with Y-shaped tables that work for communal meals and to seat an audience for events.


The main stair itself is suspended from a series of ½” x 3” steel fins welded to steel channels framing the new cutout in the second floor, which also become the stair risers. The affect of the stair is at once heavy and light. From the rear it appears as a series of steel plates, from the side it almost disappears. The hexagonal brake-formed perforated steel used between the fins affords this transparency and also refers to the company logo of the hexagon. On the second floor, the fins extend upward to become a guardrail and counter-height meeting bar on one side. The ground floor conference room and bike room are defined by a reclaimed wood and glass wall, and the kitchen combines dark gray stained plywood cabinetry and industrial fittings for pull hardware. The steel of the stairs reappears at a detail level framing the wall opening and custom barn-door track, and in the kitchen as a large, folded steel island countertop.


The second and third floor workspaces are planned as an open working environment with desk pods and several conference rooms on each floor. The conference rooms are made to appear as a set of sliding walls constructed of Polygal over steel frame and painted exposed metal studs. These also incorporate the custom steel barn door hardware and track. Informal work and meeting space is made along the window on the second level with a new continuous felt-upholstered window seat, and on the third level by a freestanding suspended room constructed of electrical conduit and rope. Similar to the stair, the “rope room” is at once heavy and light; it is made from thick, cotton industrial rope with heavy knots, but floats in the room in both plan and section.

Design: Iwamotoscott
Photography: Bruce Damonte


via Office Snapshots

Folk clothing store by IY A Studio, London
This new clothing store located in Lamb’s Conduit Street was designed by IY ...
Pocket Change’s office by Blitz, San Francisco - California
Fostering a sense of community is important to the Pocket Change team. As a ...
Abbott Laboratories exhibit by Catalyst, Los Angeles - California
The arena-like structure arrested the attention of the attendees, while the ...
Maska Wraps store by Sneha Divias Atelier at Dubai Mall, Dubai - United Arab Emi...
Sneha Divias Atelier was the perfect match to create an iconic presence and ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *