Petite Vie Installation by Francis Fontaine, Luca Fortin & Pascal Labelle at Les Passages Insolites, Quebec – Canada

August 26th, 2015 by retail design blog

QUEBEC – Bringing together the worlds of art, architecture and engineering, creative individuals Francis Fontaine, Luca Fortin and Pascal Labelle are stimulating public perception with the installation Petite Vie at Les Passages Insolites in Quebec, Canada. For this public art festival – which has been curated by EXMURO – the trio has created a passage that ignites awareness beyond the surface. The project presumes a minimalistic façade inviting people to pass through and question its role in comparison to the city’s existing architectural landscape. Once inside, the realm of empty space and reflective mirrors intend to spark the afterthought of how we can distinguish reality from fiction.


The installation is built from wood and plywood, anchored to the existing walls and ground. The exterior surfaces are covered with enamel paint and the interior is covered with reflective vinyl laid on ABS boards. The unique form, as described by the artists ‘was meant to create a strong form fitting in a passage, without directly taking over the surrounding elements.’ The installation attempts to reinterpret some typical forms of old Quebec with a postmodern detachment consisting of bright colours and rigid form that are appealing and contrasting against the stone. Petite Vie completely blocks the street to traffic, which increases the use of pedestrian circulation, the openings create a relationship between the inside and outside, allowing visitors to explore what they perceive compared to what they encounter.


Les Passages Insolites (which translates as ‘unusual passages’) runs until 2 November 2015 and includes a total of 12 playful works which invite the public to ‘explore the city in new ways’.

Design: Francis Fontaine / Luca Fortin / Pascal Labelle
Photos courtesy of Luca Fortin


via Frameweb

Marni Edition store by Sybarite, Shanghai
The whole perimeter of the selling area has been covered with back-lit trans...
Superheroes office by Simon Bush-king Architecture, Amsterdam - The Netherlands
Carpet bomb or targeted strike. Our approach developed our client’s wishes, ...
Mind Makers coding school by Studio dLux, São Paulo - Brazil
With natural light and cool wood lighting fixtures, brightness is introduced...
The North Face flagship store by Green Room, Palo Alto - California
Authentic and social imagery has been used extensively. Positioned carefully...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *