Philip Morris Offices by Mimaristudio, Istanbul – Turkey

September 19th, 2015 by retail design blog

Mimaristudio has created a new office design for Philip Morris in Istanbul, Turkey.


Driving force behind the contemporary design is to provide an open workspace that promotes communication between employees, improves company work performance and dynamism. Premises consists of two building blocks, “office building” and “annex building”, with entrances across from each other. Office building itself consists of one floor of 3 open workspace bays; named A, B and C; which extend a total of 100 meters, that make up a 2500 square meter floor plate. Entrance to the office building is through a 315 square meter main entrance/reception hall. Annex building consists of two floor plates of 710 square meters that house an auditorium on the lower level, and a restaurant on the upper level.


Main entrance/reception hall houses a new circular main staircase for circulation, while existing stairs and elevators provide circulation between bays A-B and B-C. Bays A and B support private offices, individual and communal work spaces, whereas bay C is programmed to be the meeting hub, which consists of a large meeting room with foyer, and meeting rooms of various sizes. Raised floor in office space provides flexibility for future while floor materials vary according to space programmes. 4 color PVC floor material is used in circulation spaces, while carpet tile in workspaces and ceramic tiles are used in back of house areas. Large meeting room floor pattern is rendered with large panels of engineered wood floor material.


Since the existing waffle slab stucture of the building is left exposed, acoustics in the work spaces is achieved with the use of acoustical gysum wall and ceiling panels along with custom designed millwork units positioned between open workspaces. Custom designed millwork units on both sides of main circulation support corporate images on one side and double as TV and white board walls, copy stations and beverage stations facing open workspaces.


Auditorium and restaurant programmes are placed on separate floors in the two storey “Annex Building”. Auditorium level includes one 180 person multi purpose room, various training rooms and a personal development room. On this level, circulation doubles as auditorium foyer and relaxation space for daily use. Circulation space and foyer in the restaurant level could be included in the dining room to host large banquets.


Professional ligthing design services rendered per space and programme, provide adequate lighting with carefully positioned light fixtures. To be able to provide a balanced lighting within the premises throughout the day, fully automated lighting controls are integrated in to the design. Access ramps at building entrance and elevators within the building provide access for persons with disabilities.

Design: mimaristudio
Photography: Gürkan Akay


via Office Snapshots

Cobbler Caballero shop by Stewart Hollenstein, Sydney
Located in Potts point, Sydney, Cobbler Caballero is a small, family run bus...
Founding Farmers casual dining restaurant by Core Architecture, Washington, DC
Founding Farmers casual dining restaurant by Core Architecture, Washington, ...
Won Hundred Store by Tania Mikkelstrup, Copenhagen - Denmark
Danish fashion brand Won Hundred has opened a second store on Home Turf, and...
Comptoir Sud Pacifique boutique by centdegrés, Paris - France
Designed in wood with pantone blue 3135© and silver grey colors, just like t...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *