Grand Pigalle Hotel by Chzon, Paris – France

October 2nd, 2015 by retail design blog

This past decade, the massage parlours and working girls of the Pigalle area initially made way for the nocturnal debaucheries for young Parisians. This gradual change has evolved into quite a rollercoaster, and has yet of to be stopped in its tracks. Especially South Pigalle, or Sopi in Parisian hipster colloquial and roughly the area between rue des martyrs down to Notre Dame de Lorette, has seen an invasion of the kind of establishments you’d previously only expect to find in the Marais district. Yes folks, gentrification does have its perks. The newly opened Grand Hotel Pigalle, an intimate property on tree-lined Rue Victor Massé proves just that.

Occupying a classically Parisian building, it features just 37 style-infused guestrooms. The hotel is a venture of Experimental Group, a savvy lifestyle consultancy with a string of happening venues under its belt, which enlisted Dorothée Meilichzon of french creative agency Chzon to come up with a fitting design. Honouring the area’s unique urban spirit, an octagonal design was created, symbolic of the shape of the South Pigalle quarter. It’s a subtle leitmotif of the décor, featuring custom-made mahogany desks, drawer handles and doorknobs, window frames, wallpaper details and other details.

Apart from oozing style, all of Grand Pigalle Hotel’s pads come with amenities that suit the requirements of today’s traveller, and include a flat screen TV, WiFi screen broadband and full climate control. And this is not only a place where to lay down your head, no sir. Firmly connecting the property with the buzzing neighbourhood is the cocktail & wine bar on the ground floor. Not just any bar, it boasts a specialized menu of renowned cocktail concoctions from Experimental Group’s history, in addition to new creations inspired by the bohemian spirit of the neighbourhood. As for the wines, a fine selection has been sourced from over 20 regions in Italy.

IPsoft Offices by STG Design, Austin - Texas
The simple, yet strategic, color palette accentuates the space’s clean lines...
Robotically woven carbon-fibre pavilion by University of Stuttgart, London - UK
A robotically woven carbon-fibre pavilion developed by a team from the Unive...
LEXY Nightclub by Dyer-Smith Frey, Zürich – Switzerland
The club is designed with dark hardwood flooring. An eleven-meter long bar ...
Weber's restaurant by Dioma, St. Gallen - Switzerland
Dioma AG: Development, design and realisation of a modern elegant gastronomy...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *