National Theatre Bookshop lighting by Optelma Lighting, London – UK

October 10th, 2015 by retail design blog

Located on the ground floor of the Lyttelton foyer opposite the main entrance, the new bookshop at the National Theatre features a dedicated reading area, a 20m-long wall of books, together with touchscreen technology.

Lumsden Design was appointed as interior designer, with into lighting as lighting design consultants. The brief was to reference key elements of Denys Lasdun’s iconic architecture and interior while creating a retail space to showcase the National Theatre’s new gift range, vast collection of theatrical books and wide selection of products supporting each production. Optelma worked with into lighting to create a bespoke linear luminaire that would help to achieve this vision.

The design of the interior is bold with a material palette of dark wenge, grey engineered coloured wood and red lacquered oak, contrasting with the concrete walls and floors. Optelma’s made-to-measure profile, Quad 62, in anodised and black, adds to the clean, elegant design, providing a direct lighting solution, with wall-washing provided by asymmetric reflectors. The result is a scheme with excellent performance and glare control, which assists in delineating the space and drawing people into the store.

Commenting on the new space, Kate Bone, head of retail at the National Theatre, says: ‘It’s a glowing, theatrical space that draws audiences in across the National Theatre’s foyers and then invites exploration. Beautifully detailed and easy to merchandise, it’s an elegant shop that has space to breathe.’

Client: National Theatre
Designer: Lumsden Design
Lighting design: into lighting
Lighting manufacture: Optelma Lighting
Photo credit: Catriona Mills, Lumsden Design

Chubby by Davy Grosemans for Dark
Also grown tired of those skinny models? Then welcome Chubby: she’s showing ...
Charlotte Olympia shoe shop by Coupdeville Architects, London
The parquet flooring coupled with the brass fittings, contrast with the star...
Optique Potts Point by Smart Design Studio, Sydney - Australia
To make the interior highly visible we built an all-white space beneath a co...
El Bulli Lab by Francesc Rifé Studio, Barcelona - Spain
Separate spaces including a meeting area, cloakroom and boardroom are contai...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *