HG Metal HQ by The Design Abode, Singapore

October 23rd, 2015 by retail design blog

The head office of a steel stockist is housed in the top floor of a 4-storey industrial building.


The key concept was to create an external shell using industrial materials (reflecting the nature of the business) contrasting against an internal oasis atypical of an industrial environment (reflecting the market differentiator). An internal garden was inserted, slicing the deep floor plate into 2 segments to achieve several objections: firstly creating views for each space, secondly bringing in indirect daylight, and thirdly organizing spaces between guest and staff.


A reception overlooking the industrial estate is juxtaposed against a guest lounge overlooking the internal garden, before transiting into the other zones. A day-lit corridor leads towards the meeting and executive zones straddling along the garden. The general office is situated across the garden, ensuring that everyone enjoys the tranquility of the lush greenery.


The creative use of raw materials employed in the exterior is carried into the interior. Cement boards coupled with concrete flooring or grey carpets provide a neutral base for furnishing and greenery as focal elements. The cool tones are balanced with the warmth of MDF panels. The end objective was to achieve a balance of a corporate and casual environment, while maintaining the honesty of its nature of business.

Design: The Design Abode
Photography: Ying Yi Photography

Wittner shoe store by Studio Ginger, Chadstone
Studio Ginger have taken out an award at the recent RDI Retail Design Awards...
Verizon Chicago Destination Store by Chute Gerdeman, Chicago - Illinois
This store evolves the brand’s retail strategy from device-driven telecommun...
Herman Miller shop-in-shop by PRODUCE, Singapore
Occupying a twenty meter long by seven meter wide space, a plywood surface s...
Cloud Room by Graham Baba Architects and Brian Paquette Interiors, Seattle - Was...
With over 5,000 square feet of space, Cloud Room houses a large, co-working ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *