Harvey Nichols Store Lighting by PJC Light Studio, Birmingham – UK

October 27th, 2015 by retail design blog

Reggiani Lighting has supplied two of its prime luminaires for the new Harvey Nichols concept store at The Mailbox, Birmingham. The store is at the heart of the iconic Mailbox building and has been purposely created to offer 45,000sq ft. of luxurious retail space, totally transforming the retail environment with cutting edge technology and ambient illumination that has been specifically designed to offer a more sophisticated shopping experience.


This state-of-the-art retail facility has become the blueprint for future Harvey Nichols stores. Lighting designed and created by PJC Light Studio Limited, London, they immediately homed in on two of the most prestigious Reggiani fittings to be used in a wide range of areas across the store, including womenswear, menswear, perfumery, lingerie and shoe departments.  Over 800 large Reggiani YORI  luminaires incorporating 30W LEDs were selected in black, fitted onto pre-existing tracks and placed within black channels to blend seamlessly with the dark ceiling design. Equipped with a narrow beam reflector and a cross-blade louvre to eliminate any glare, the YORI luminaire offers precise illumination that is ideal for merchandise areas and it can easily be adjusted for more defined lighting control.


Fabio Cristini, lighting designer at PJC commented: “With challenging ceiling heights of 4.2m in particular areas of the store, it was imperative to ensure we had a good delivery of lumen output and a wide range of beam angles on offer to allow us to create the right ambience for these particular areas. Reggiani’s YORI fitting is also aesthetically pleasing – another important consideration.  The performance of the YORI is very good and the use of the cross-blade louvre accessory was invaluable for this high-end retail project”. 


PJC specified the large YORI luminaire in white for the lingerie and swimwear department with the fittings, once again, secured on pre-existing tracks but within white ceiling slots against a white ceiling to create a very different style to this particular area. The extended and luxurious changing room space for the new store utilises Reggiani’s Trybeca round recessed luminaires using 8W LEDs.   The Trybeca fitting complements the opulent design of the very spacious changing area and harmonises well with the existing, relaxing surroundings, whilst providing an excellent quality of light – an absolute imperative for a superior dressing-room for discerning shoppers.

Design: PJC Light Studio Ltd
Photography: Edit Photo


Layers lighting by Vanessa Vivian for Axo Light
Layers lighting by Vanessa Vivian for Axo Light
Sugar Cosmetics Packaging by Beard Design
Sugar is a make-up brand owned by Fab Bag, a popular beauty/grooming subscri...
Democrata shoe store at Plaza Indonesia by ACRD, Jakarta - Indonesia
Lifestyle products with a lifestyle and edgy environment for menswear, the s...
Nestlé exhibition area by Tinker Imagineers, Vevey - Switzerland
At the centre of the facility is a large, sculptural ramp that winds through...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *