Naman Retreat the Babylon by Vo Trong Nghia Architects, Da Nang – Vietnam

November 9th, 2015 by retail design blog

Beside the main linking road between Danang city and Hoi An old town, Naman retreat resort, a qualified coastal resort is located 16 km away from Danang international airport. The concept of resort is providing physical and mental treatment for the long stay guests by the nature friendly environment and healthy activities such as spa, yoga, beach sports and so on. To achieve a perfect atmosphere that enable the guests a maximum body and mind purification and relaxation, the resort was designed by harmonious mix of greenery, natural stone and bamboo.


The 1st phase of the project site was 3.4 hectares between a road and beach. To accommodate guests with abundant green landscaping area with diversity of space and privacy, 3 types of accommodation: Beach villas, Bungalows and Hotel building are prepared.


The Babylon
The multistory hotel building, named the Babylon having a façade combines concrete louvers with greenery interspersed, is visually interesting landmark from direction of the sea coast. The green layer provides visual barrier that creates the separation from the road to enhance the privacy of the resort. The finishing material keeping its natural appearance of its base, achieves effeminacy and harmony with the surrounding nature.


The building consists of 3 floors with 32 rooms. The layout is arranged in an L-shape embracing the swimming pool. Balconies overlooking the pool attract to water activities while still remain discreet and allow a private relaxation behind the green facade. The pool is both opened and discreet which is suitable for guests who enjoy relaxing in semi-private atmosphere that is totally immersed in the wonderful nature.


Heat-resistant Façade with Green Layer
The perimeter of the building is covered by a system of vertical concrete louvers with green vines which reduces direct sun shining while allowing the wind flow. For heat-resistant which minimizes thermal radiation in hot season in the tropical climate, the façade is working as a buffer space allowing plants to grow. 5x15cm precast concrete louver with wooden texture achieved from of formwork is utilizing the natural color of material to provide closeness with nature.


Plants are present everywhere. The greenery has been planted in each and every space of the resort; it contributes to bringing nature into resort’s landscape. When guests approach the Babylon, they may feel like diving into a tropical nature through the green facade and corridor. Even from the bathroom, it is possible to capture plants through their balcony.


The green façade consists of combination of trees and vines such as: Quisqualis indica climbing along the concrete louver, Vernonia elliptica, Spathiphyllum wallisii and Aglaia duperreana are planted along the corridors and balconies. The combination creates diversity of the vertical landscape.

Design: Vo Trong Nghia Architects / Architect in Charge: Vo Trong Nghia / Design Team: Nguyen Viet Hung
Photography: Hiroyuki Oki
















via Archdaily

Barceló Raval Hotel by CMV Architects, Barcelona
The Barceló Raval hotel wants to hide a big party behind a quiet icon. It is...
Lighting Sculptures by Brand van Egmond for Unilux, Beirut - Lebanon
Brand van Egmond lights up Beirut
cnYES office by Waterfrom Design, Taipei - Taiwan
Gold and blue are picked as the visual keynote to represent the aspiration f...
Garden gastrobar by Azovskiy&Pahomova architects, Kryvyi Rih - Ukraine
The main goal was to arrange seating places on 49 sq.m. and to embody the co...

One thought on “Naman Retreat the Babylon by Vo Trong Nghia Architects, Da Nang – Vietnam

  1. Durp says:

    An impressive post with good images. Use of plants in buildings is encouraging.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *