Ace & Tate flagship store by Occult Studio, Utrecht – Netherlands

February 3rd, 2016 by retail design blog

Amsterdam’s Occult Studio has based the interior of this eyewear store in Utrecht on minimal exhibition spaces, allowing it to double up as an art gallery and a backdrop for lookbook shoots. The studio aimed to make a “Minimalist statement” with their design, and opted for a combination white-painted walls and mirrored surfaces.

All furniture and accessories in the store are custom-made, including an oak counter and a static grid of tube lights on the ground floor. Glasses are displayed on a minimal wall-mounted shelving system by Berlin-based studio New Tendency, with round mirrors integrated into the display.

“The shelving system acknowledges the products as its central element,” said Occult Studio. “We then implemented this system into the overall store design, making it an integrated part of the space.” Black steel balustrades fence off a staircase leading down to the basement level, where the studio installed a mirror wall to optically create more space.

A separate consultation room is hidden behind the mirrored surface. Its walls are completely covered in grey-coloured felt, which is intended to absorb any noise. This is the second time Occult Studio has worked with Ace & Tate. The firm previously designed the interior of its first store in Amsterdam, where products are displayed on a peg-hole shelving system.

Photography is by Sascha Luna Esmail









http://www.dezeen.com/2016/01/28/occult-studio-ace-tate-flagship-utrecht-contemporary-art-gallery-glasses-store/

Farage store by Greg Natale, Sydney
Farage store by Greg Natale, Sydney
Microsoft Headquarters by INNOCAD Architektur, Vienna
ARGE KOOP/INNOCAD emerged as winners in the architecture competition for Mic...
Selfridges Personal Shopping by Waldo Works, London
Selfridges Personal Shopping is more like an apartment at almost 5000sq ft. ...
Pernod Ricard offices by Creative Spaces, Auckland - New Zealand
Careful consideration was given to the acoustics, knowing that floor shared ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *