Zendesk office by Blitz, London – UK

February 18th, 2016 by retail design blog

Zendesk asked Blitz to create an intimate and personal experience in their 8,470 square foot London location. After establishing a universal design language for Zendesk and implementing it in various offices around the world, including their San Francisco Headquarters, the design team was challenged with creating a compressed design that would still reflect all of the attributes of the Zendesk ideology and office experience.

The qualities of being airy, humble, charming, and uncomplicated make up the core of Zendesk’s brand attributes, and were used as guiding principles for design. Zendesk wanted the space to feel light and open, but also varied and textured. Focusing on the Danish concept of “hygge”, which roughly translates to coziness, the design team delivered a project that feels more like a Danish- modern inspired living room than a corporate office. Unlike the other, larger Zendesk offices, the London location’s small floor plate and shallow ceiling heights created a lower and darker environment. Due to limited space and the requirement to provide a large all-hands space, work cafe, and a variety of informal meeting spaces, it was especially important to infuse warmth and comfort through design while still maintaining a consistent experience with other offices.

The entry is the central focus of the office and acts as both a hospitality-driven waiting area for visitors and an active work space for employees. A custom console at the entrance features a coffee bar providing more of a concierge style welcome to visitors entering the adjacent event space. An accent wall of reclaimed wood mimics a central hearth, adding a feeling of warmth to the environment. Custom millwork separates common lounge space from open workstations while maintaining visual connection and providing storage space. A variety of seating options including private booths, street facing laptop bar, and residential style seating encourage both collaboration and individual work settings.

The cafe is a bright and open space that emulates a residential Danish kitchen. Adjacent is a bar inspired by the local team’s favorite watering hole. The pub in question closed as design commenced and the team decided to translate the atmosphere and energy into the space. Clad in Shou Sugi Ban, the bar incorporates dark materials, recessed lights, and bronze foot rails.

A large event space maintains the feeling of warmth and coziness while providing ample space for all-hands meetings and community events. Sliding doors open up the space to the adjacent quittance area. Felt accents are visually appealing and assist with acoustical control.

Throughout the project, as with all Zendesk projects, the materials used are natural and authentic. No faux or imitation products appear in the space. All wood finishes are locally sourced and in many cases reclaimed.

Design: Blitz Architecture + Interiors
Design Team: Seth Hanley – Project Architect | Zach Meade – Project Designer | Liz Evoy – FF+E
Photography: Jasper Sanidad

http://officesnapshots.com/2016/02/15/zendesk-offices-london/

Topshop installation by studioXAG, London
studioXAG produced and installed in store treatments in Topshop, Oxford Circ...
Ping & Optimedia offices by OSO Architects, Istanbul
The most important space of "Ping" is the meeting room which is ...
Bea Mombaers’ Unique Bed & Breakfast, Knokke - Belgium
Bea Mombaers’ Unique Bed & Breakfast, Knokke - Belgium
Fusion Design Consultants offices, Boston - Massachusetts
The design process was a truly collaborative exercise in which all employees...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *