Alliander office by Fokkema & Partners, Duiven – Netherlands

April 1st, 2016 by retail design blog

The transformation of the business park of energy grid company Alliander provides a strategy to revive seemingly outdated real estate: To umbrella several existing buildings with a roof, creating both extra indoor space, as well as a “greenhouse” which allows the office to obtain a positive energy balance. The buildings are then interconnected by walkways.

Outfitting the walkways with features like a coffee bar, lounges and (flex) workstations makes the publicly accessible atrium the ultimate place for connection and the beating heart of the building. Up to 93 percent of all materials are part of a circular model: the building is actually a resources depot.

Thanks to creative solutions from the entire consortium in collaboration with employees of Alliander, 80 percent of these resources are reclaimed materials. Moreover it is the first renovation to obtain a BREEAM-NL outstanding certificate. To house laboratories, workshops, technical training centres and offices, the existing building interiors were completely remodeled; with re-use of existing Casco elements, furniture and ceiling plates.

Each floor is accessed from the atrium and visible for all user groups to encourage interaction. Entire office floors are arranged according to a type of activity – the workshop for collaboration, the library for concentrated working and the ‘classic’ office space. One of the advantages is that the interior can be adapted to changing needs with limited interventions.

Fokkema & Partners was responsible for the design of the circular interior in the consortium VolkerWessels Vastgoed with Rau Architects, Boele&vanEesteren, Innax, Kuiper Compagnons, van Rossum Raadgevende Ingenieurs and Turntoo.

Photography: Marcel van de Burg and Horizon Photoworks

http://www.fokkema-partners.nl

TripAdvisor office by Kyoob-id, Singapore
TripAdvisor’s owl logo icon is reconstructed in 3-d veneer finish, and cast ...
Domingo Salvaje exhibition by Pedro Reyes, Cuernavaca - Mexico
Reyes’ analysis of greek philosophy through historical figures like aristotl...
Architect’s Den office by UCEdesign Studio, New Delhi - India
The rear cabinet storage loaded with books terminates into a tree foliage at...
Base store by Minale Design Strategy, Hornu - Belgium
It’s not just a telecom store, no, BASE is firmly planting the flag and mark...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *