Montjuïc Castle Interpretation Centre by Frederic Perers, Barcelona – Catalonia

April 30th, 2016 by retail design blog

This permanent exposition traces the history of this monument. It has been set up in four of the rooms that surround the courtyard of the Montjuïc Castle. The items used are simple volumes, almost always free of walls and vaults. They were treated chromatically so that they would become as much imperceptible as possible, and have mainly their own light to avoid the use of overhead lighting.

It is explained how the Montjuïc mountain was inhabited and transformed for the last 10.000 years. The Centre shows the architectonic evolution of the castle, the fortress roll and, last but not least, the imprisonments and executions that took place in late nineteenth and mid twentieth centuries with the execution of Catalan President Companys as the central point.

Interior designer: Frederic Perers
Graphic designer: Gemma Alberich
Photographer: Pep Herrero

















Light + Building 2012 Frankfurt – FlapFlap°10 lamp by Constantin Wortmann for Ne...
FlapFlap°l0 playfully defies the laws of gravity. The luminaire appears to ho...
Ajax Experience Museum by Sid Lee Architecture & gsmprjct°
While the History Hall is bright (lit partially by daylight), its angled wal...
ENDESA Pavilion by IaaC, Barcelona
ENDESA Pavilion is a self-sufficient solar prototype installed at the Marina...
Harry Allen Esque lighting series by Harry Allen & Esque Studio
The resulting forms are physically shaped by the process of their making. Gr...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *