Military dining hall by ZAS Architects & Jean-Christian Koch Architecte, Ontario – Canada

May 3rd, 2016 by retail design blog

Serving as a kitchen and dining facility located in the Canadian military forces based in Canada, ZAS Architects and Jean-Christian Koch Architecte have explored the traditional perceptions of an army cafeteria. The vast hall can accommodate up to 1,500 military personnel per meal, 750 at a time in two sittings, and is based on an intuitive programmatic layout.

Designed to be a welcoming yet well thought-out space; the facility includes a dining hall, kitchen facilities and office areas, as well as washrooms and first aid facilities for the adjacent soccer pitches. ZAS approached the project focused on providing a pleasant and well-planned building that is illuminated with natural light.

Most distinctively about the fit-out is the tree-like columns made of glue-laminated timber to form the arches throughout the space. As well as the structural elements and views of the surroundings, the facility provides diners with a welcome respite from their grueling schedule.

The scheme’s layout, forms, colors and materials are all used effectively to convey an intuitive understanding of circulation and use – diners who have never entered the building are naturally brought through the facility in a loop, completing it with no cross-circulation. As a result, the Curtiss kitchen and dining facility reflects the shifting direction in canada’s military architecture.











http://www.designboom.com/architecture/zas-architects-curtiss-military-dining-facility-ontario-canada-04-30-2016/

The Dom Rebel showroom by Igloodgn, Montreal - Canada
What makes the Dom Rebel’s design so unique is the artistic way in which eac...
Mexx store by IDX Design + COM, Montreal - Canada
The MEXX boutiques are an exercise integrating the simplicity and creativity...
Zaffron Kitchen restaurant by JP Concept, Singapore
Decorative purple taupe wood panel and frame with glass window opening to cr...
ELLE Office by feeling Design, Guangzhou - China
At the initial design stage, considering limited space of project site and c...

Leave a Reply