Miyahata Jōmon Museum by Furuichi and Associates, Fukushima – Japan

May 16th, 2016 by retail design blog

Architecture studio Furuichi and Associates has completed a museum dedicated to Japan’s Jōmon period, featuring a multi-faceted roofscape designed to evoke the inside of a cave. Located in Fukushima Prefecture, the Miyahata Jōmon Museum is built over the ruins of a structure from the prehistoric era, which roughly covers the period between 12,000 and 3,000 BC. People are believed to have lived a hunter-gatherer lifestyle during this time. According to Furuichi and Associates, these people originally lived in caves, but later built their own structures.

It is these structures that inspired the sculptural design of the museum’s roof – an upside-down landscape of jagged timber volumes, which create an arch over the building’s entrance hall. Containing approximately 1,150 square metres of floor space, the museum provides a centre for research, education and exhibitions relating to the Jōmon period, showcasing handmade pottery, tools and jewellery.

A number of significant finds from the period have been made over the last 20 years, including the ruined structure on which the building sits. A glass floor allows visitors to view these remains at close range. The rest of the structure is built from concrete, which has been left exposed both inside and out. Dark tiles cover the floors, while pale wood was used for doors and balustrades, matching the ceiling overhead.

The building is two storeys in height, although most of the interior is located on the ground floor, including exhibition galleries, lecture rooms, meeting areas and research facilities. On the first-floor mezzanine, a raised walkway offers a view down to the ruins, and also leads out to a balcony offering expansive views of the surrounding rural landscape.

Photography by Shigeo Ogawa

http://www.dezeen.com/2016/05/13/miyahata-ruins-museum-furuichi-architecture-jagged-wooden-roof-fukushima-prefecture-japan/

Tokioka Shinsaibashi store by VOIGER, Osaka - Japan
Based on their request, key point in design is a person who dressed down a l...
A.P.C. store by Laurent Deroo, San Francisco - California
Narrow, deep, and as said, with high ceilings, the space was stripped of any...
Aesop store by Russell & George, Bangkok - Thailand
The aesthetic takes cues from elements found in traditional Thai buildings, ...
Riachuelo flagship store by FAL Design Estratégico, Rio de Janeiro - Brazil
Beyond the concept founded on the historical connection, another architectur...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *