Introductory Room at Venice Architecture Biennale 2016, Venice- Italy

May 27th, 2016 by retail design blog

As the Venice Architecture Biennale 2016 opens its doors, the ideas it wants to share with its visitors are readily apparent in its first space — the ‘Introductory Room’. This year’s version, titled ‘Reporting from the Front’, aims to share with a broader audience the different actions architects are taking to shape our world and its future — considering the profession’s profound responsibility.

Built with the one-hundred tons of waste material generated by the dismantling of the previous Biennale, the ‘Introductory Room’ features an installation that showcases 14 kilometers of metal studs suspended from the ceiling. Complementing this, 10,000 square-meters of plaster walls divide each space and serve to show different project information.

With its steel curtain, the room also contains the planning of the exhibition curated by Chilean architect and 2016 Pritzker prize winner Alejandro Aravena. Drawings and plans ensure that visitors are able to have a general idea of what they’re about to experience. The use of waste material from the past Biennale not only calls on the idea of recycling, reusing, and upcycling, but also considers the amount of waste material generated by exhibitions once they are finished.



















http://www.designboom.com/architecture/venice-architecture-biennale-introductory-room-05-26-2016/

Peggy suspension lamps by Hangar Design Group for Vistosi
The “Peggy”collection interprets the polarity of black and white with the li...
MGT office by Andrya Kohlmann, Porto Alegre - Brasil
MGT office Porto by Andrya Kohlmann, Alegre - Brasil
Luminous landmark by Nicole Larkin, Sydney's Bondi Beach - Australia
Made from birch plywood, stainless steel, and concrete, the installation gen...
Namwon Pavilion - SanSan by Boundaries Architects, Namwon-si - South Korea
Our pavilion, “SanSan” (山山), is an amalgamation that means “mountains and mo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *