Café Mollien by Mathieu Lehanneur, Paris – France

June 17th, 2016 by retail design blog

Located in the Denon wing of the Louvre Museum in Paris, the ‘Café Mollien’ has reopened its doors to the thousands of visitors that arrive every year to this emblematic space. Managed by Elior Group and redesigned by Mathieu Lehanneur, the café bonds the museum’s galleries holding some of the most exciting art pieces in history with the Tuileries gardens.

Called the ‘Champion of the intellectual agility in the contemporary design field’ by Paola Antonelli, senior curator, department of architecture and design at MoMA New York, the Paris-based designer moves along the many creative fields, creating projects that range from architecture to art to product, mixing design and art with technology and science.

Comprised of an L-shape dining room and a 230-meter terrace, the remodeling of the café included the installation of a 4.5 meter-high brushed-brass, acrylic lighting structure that takes away the pressure of the void. This element is visible from the exhibition rooms thanks to the three big balls of light that keep the perspective open. Mathieu Lehanneur describes them as, ‘three, large pale-pink eggs; luminous and translucent, floating in space and inhabiting the void that separates us from the ceiling, and act as a signal in the Parisian perspective.’

The furniture selection went more on a light and white concept, defining and highlighting the rhythm of the space, as well as creating a dialogue with the 10-meter long marble bar at the entrance. The 150 square-meter setting, with its vertiginous ceilings and marbled tiled floors that are punctuated by massive columns are now softened with the clever addition of the lamps and furniture.









http://www.designboom.com/architecture/mathieu-lehanneur-cafe-mollien-louvre-museum-paris-06-16-2016/

Fendi Spring/Summer 2014 windows, New York, Paris, Milan, London
The wispy beauty of organza beckons from the new Fendi store windows, inspir...
Café Nangman by Betwin Space Design, Gwangju - Korea
Café Nangman by Betwin Space Design, Gwangju - Korea
Ban Shan Café by Robot3 Design, Beijing - China
A log cabin is built under the stairs leading to the second floor, and the s...
ELEVENPARIS store by Agence Costa, Paris - France
The floor is made of two-colored poured concrete (copper-colored and beige),...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *