Musée des Confluences by Coop Himmelb(l)au, Lyon – France

June 21st, 2016 by retail design blog

Musée des Confluences was conceived as a ‘medium for the transfer of knowledge’ rather than as a showroom for the 2.2 million objects in its collection, and accessibility is a key theme of Coop Himmelb(l)au’s layout. The Austrian architecture firm divided the building into three parts: the Crystal, the Cloud and the Plinth, which contain entrance foyer, exhibition spaces, and auditoriums and workshops, respectively.

Coop Himmelb(l)au describes the Cloud as ‘an immense spaceship, stowed temporarily in present time and place’, but also as a spatial experiment intended ‘to stimulate public curiosity’. As daylight does not penetrate the Cloud’s exhibition spaces, this part of the museum has a distinctly nocturnal atmosphere. Spotlights focus on birds and animals whose prehistoric remains – in some cases fleshed out to resemble reality – are thrown into stark relief by steel-framed glass ‘cages’. The futuristic design dissolves the virtual barrier between 21st-century visitors and creatures who walked the earth untold centuries ago.

Photos Sergio Pirrone

Step by Step sneakers boutique by yet|matilde, Turin
The new sneakers boutique Step by Step, recently opened in the Turin city ce...
Carson Boxberger office by ASD, Fort Wayne - Indiana
By utilizing glass front offices without doors, which is very unconventional...
GAIA office by Inhouse Brand Architects, Cape Town - South Africa
Intricate timber-clad ceilings, supported with structured wooden beams, serv...
New College House by Bohlin Cywinski Jackson, Philadelphia - Pennsylvania
The New College House frames a critical gateway to Penn’s urban campus, pres...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *