Repossi flagship store by OMA, Paris – France

July 9th, 2016 by retail design blog

Founded in Turin in 1920, Repossi is a family-owned jewellery house that has carved a niche position in the upper echelons of the fashion galaxy. This past decade in particular, and mainly thanks to current creative director Gaia Repossi, the company has gained a reputation through sophisticated avant-garde designs. This particular vision and fine craftsmanship eventually drew the attention of LVMH, and last year the luxury goods conglomerate snapped up a minority stake. We can only assume that the recent opening of Repossi’s dramatically revamped flagship store in Paris – mind you, it was an elaborate project that took two years to plan and complete – directly spawns from this important business agreement.

Situated on the ground floor of a Unesco World Heritage-listed building from the early 18th century on place Vendôme, the prestigious boutique measures a total retail space of 90 sqm. [969 sq.ft.] set over three floors, and in line with the company’s creative trajectory of late, it now boasts a sleek, modern design by acclaimed architect Rem Koolhaas. Each floor has been given a distinct aesthetic, the retail concept is based on the notion that shoppers purchase jewellery at different paces – fast, slow, and very slow, and the setting of each floor corresponds accordingly. The most exposed area of the Repossi store obviously is the ground floor.

As such, the setting here is almost an extension of the outdoors, flaunting a kaleidoscopic impression of the boutique’s overall aesthetic and allowing shoppers to quickly browse. One floor up a gallery is situated where the full Repossi collection is presented. The basement section is home to a secluded salon where clients can either receive tailor-made service or privately explore jewellery items of choice. Visually, the store resembles a tiered jewellery box, albeit an adventurously constructed one, pairing intricate structures with an unconventional palette of materials such as aluminum, coloured mirrors and concrete. Although an open staircase connecting all three floors very much is the focal point, other striking elements simultaneously vie for attention.

http://superfuture.com/supernews/paris-repossi-flagship-store-renewal

NZ Racing Board office by Spaceworks, Wellington - New Zealand
Spaceworks designed a new cafeteria and training room facility for the Welli...
G-Monitor Office by Altıpatlar Architects, Istanbul - Turkey
G-Monitor Office by Altıpatlar Architects, Istanbul - Turkey
Hermès store by RDAI, Singapore
Given the total space of 670 sqm. [7,212 sq.ft.], it's the full package that...
Spirit of Innovation – BYD booth design by VAVE GmbH, Shanghai - China
A dynamic arrangement of breathing luminous elements on the ceiling translat...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *