Treehouse Suite at Playa Viva Sustainable Boutique Hotel by Deture Culsign, Playa Icacos – Mexico

September 28th, 2016 by retail design blog

Stroll the one-mile beach of this 12-key 200 acre eco-resort, and what draws your gaze is an elliptical shaped bamboo wrapped platform hovering somewhere between the canopy of palms above and green shrubbery below. This perch is the beachfront bedroom of the 700sf bi-level treehouse suite. Upon approach, though hard to distinguish interior from exterior, there is an open-air lower level villa housing the sitting area and bathroom and upper-level perch for the sleeping area.

The villa’s palm-tree-pierced, clay tile roof and exposed wood beams provide a textural ceiling for the lounge and bathroom, where locally sourced wood becomes countertop, carved stone is the vessel sink and hand-laid pebbles create the graphic shower floor. Bamboo
screening provides privacy while the roof is intentionally carved back so showering can be experienced outdoors, revealing palm trees by day and a blanket of stars by night. With all water heated by solar, all water recycled, all electrical provided by 100% solar power and allinclusive yoga classes, the impassioned eco-traveler or curious explorer can find harmonious balance with the surroundings and one’s self.

The perch removes all unnecessary elements to deliver an au naturel, immersive retreat. An oversized, curved wood door perfectly arches to the bamboo sheathed perch. Minimal locally made furnishing deliver unobstructed front and rear views, while hatch windows scatter about for continual peeks of nature and support passive cooling.

Interior and exterior bamboo shoot reflects splaying branches of a true perch. Locally sourced woods create the perch edges of floor, ceiling and wall, each stagger as the randomization of elements found in nature. Hoping to nudge guests to peel away typical inhibitions, a two-person floor hammock with unobstructed views down gives a true sense of suspension. With an expedited schedule, it took 6 months from the initial design meeting, to receiving the first treehouse suite guest.

Designed by Deture Culsign, Architecture+Interiors
Photography by Leonardo Palafox, The Cubic Studio

Asahicho Clinic by hkl studio, Chiba - Japan
House-shaped clinic designed by Hkl Studio to make elderly patients feel mor...
Jam hotel by Lionel Jadot, Brussels - Belgium
Throughout the premises an infusion of pinewood can be witnessed, applied as...
Tentacoli e Cozze restaurant by Sipala Tripi Architetti, Siracusa - Italy
Tentacoli e cozze occupies the ground floor of a historic building of Sira...
MOMOM store by Moriyuki Ochiai Architects, Tokyo - Japan
We envisioned a space brimming with the lively vital energy of fresh milk an...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *