Optician Affolter store by Barmade, Willisau – Switzerland

December 7th, 2016 by retail design blog


The traditional optician shop Affolter has got a new interior design. The long floor plan is sectioned into the consulting area, the exhibition space, the selling counter, an office and a workshop area. The combination of concrete and copper with light grey colours generate a light and friendly room atmosphere.


A copper background serves as an exhibition surface for the eyeglasses on the wall. The horizontal laying spectacles are placed on the top of a concrete sideboard, standing in the middle of the room. Between the sideboards stand some high tables, designed for stand up consultation.


An artificially woven carpet with a light pattern covers the floor. The eyeglasses are spotlighted by occhio lamps, which put a nice focus on the product and create a beautiful illumination in the rest of the room.

Design: Barmade














Isabel Marant store by Ciguë, Hong Kong
Wooden lattice panels - with various cut-outs for built-in clothing racks - ...
Gant store by Core Architecture, Washington, DC
CORE maintained some of the red-brick structure and plaster walls, then impl...
Aesop store by John Randolph, Portland - Oregon
The product display wall references both the natural axis of Burnside and th...
Gentle Monster store renewal, Seoul - Korea
The much talked about Korean brand has not only been making waves with eyewe...

One thought on “Optician Affolter store by Barmade, Willisau – Switzerland

  1. We love minimalism interior design. This optician store has something to say about simplicity. That’s the main cause of it’s “quaint yet really neat in the eye” look. A little suggestion is to put some texture around the table – flower vases or signatured furnitures.

Leave a Reply