MDCK child abuse multidisciplinary centre by All-In Living, Hoofddorp – Netherlands

January 9th, 2017 by retail design blog

MDCK is the first child abuse multidisciplinary centre located in Spaarne Gasthuis hospital. It’s a help centre where all rescuers are brought together under one roof. When a child is faced with a traumatic experience, such as maltreatment or abuse, it has to go through a daunting process: unpleasant examinations and treatments at the hospital, conversations with police, justice, psychiatrists and youth care.

The child needs to tell its story repeatedly. Thanks to the MDCK, this process has now become unnecessary. The only thing that was still missing was a child friendly interior and we felt honoured that they contacted us to take care of the design. We decided to opt for an abstract forest theme. This forest surrounds you with protective trees and it tickles your imagination (fairytale forest). The bear (the MDCK mascot), could live in this forest. On top of that, the forest gives you the feeling of freedom which only nature can provide.

The key element of the waiting room is privacy. We realised this by designing little houses where parents and children can withdraw without being confronted with other parents in the waiting room. The high- backed chairs and walls create an intimate and safe environment. For the windows, we designed a pattern with trees to avoid being overlooked. But we did make sure that daylight can enter, because daylight has a major impact on your mood. And off course we provide plenty of play elements so the children can be entertained.

In the interrogation room, a balance needs to be found between rest and play. Sometimes children need distraction, but at other times there shouldn’t be any distraction at all. We solved this with a tailor-made solution. We designed a magnetic dollhouse with lots of magnetic pieces such as furniture, household items, figures and animals. This house and its accessories can be helpful for children to tell their stories. At those times when there can’t be any distraction at all, these loose parts can be stored away. We also created a seating area for this room where children can sit, lounge or play. This furniture can also be used for storing toys.

Designed by All-In Living

Aesop store by in Praise of Shadows & Lies-Marie Hoffmann, Stockholm
The controlled shape of the sales counter, sink and bench, and the material'...
SCIENCE café & library by Anna Wigandt, Chișinău - Moldova
The idea of this space is in consolidating the process of knowledge acquisi...
Vino Veritas ecologic restaurant by Masquespacio, Oslo - Norway
Nevertheless when entering the space we can see how the Norwegian architectu...
KIMONO Japanese restaurant by NH Village Architects, Hanoi - Vietnam
The traditional technical skills of craftsmen have been applied to make the ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *