Hongkun Art Auditorium by Chris Precht, Bejing – China

March 9th, 2017 by retail design blog

Penda recently finished a Project for an Art Auditorium on the Southern 3rd Road in Beijing. The venue is located at Xi Da Wang Lu, an upcoming cultural area with Galleries and Museums in its neighbourhood. Next to it Art Auditorium, Penda completed the “Hongkun Museum of Fine Arts” in 2013. Penda was asked by Residential and Cultural Developer Hongkun to design a meeting space that hosts lectures, readings, small exhibitions and an area for trading artworks. Within this cultural district, there was a desire to connect the public to artists as well to create a direct link to art itself. Visitors enter the Art Space through a monolithic facade that connects its appearance to the neighbouring Museum.

From outside, the facade is mirrored in its centre offering identical doors through the solid exterior on the left and right side. The topic of a centered and mirrored space continues to the interior. Penda inserted a lively box of arches, mirrors and steps that can host lectures or team meetings, and is used as a grand entrance to guide visitors to the lower floor. Here the space accommodates an exhibition and art-depo area. Walking around the box on the left side, guests will reach a art-selling lounge on the first floor, where paintings and art-pieces are traded and a small bar invites costumers to an informal talk. On the right side of the box, a staircase lead employees to an office space on the second floor.

The solid centre-cube offers a warm, wooden contrast to its grey concrete-plastered background. The wooden cube is seen from every space in the building and has round cutouts for visitors to peak into the main lecture space. Within the box, visitors immerse into a landscape of wooden arches and circles that are mirrored on each sides and on the ceiling. Inspired by artworks of Dali and Escher, the reflective landscape creates a skewed and distorted reality and connects visitor to art in a direct and interactive way. Rather than looking at an artwork, people can experience the artwork physically to widen their imagination. The use of arches is a signature element in many of penda’s projects.

The neighbouring Hongkun Museum of Fine Arts features Arches and Counter-Arches as one inviting entrance-ribbon to guide people into the Gallery. To connect the Gallery and the Auditorium, Penda continued this formal expression of arches and counterarches into the auditorium. “Our love for arches as a structural element, but also as a welcoming gesture and symbol of entrance manifested itself in this project. With the reflective walls, the arches transform from a physical to a intangible element and connect with each other to one endless swing. A space that connects reality and imagination.”

Design: Chris Precht – Penda

http://home-of-penda.com/

We*Do gallery by Francisco Polo & Markus Herchet, Bangkok
We*Do gallery carries a cool range of hand-picked items by the savvy duo, pr...
Shanghai Pharma Kyuan office by Yedesign Associates, Beijing
We use three different colors to distinguish each layer of three Loft floors...
One Idea Outlet by Rigidesign, Shanghai - China
Several white materials with different textures are shown in the open store ...
OUALLIN clothing office and showroom by Bernard Space Design, Tianan Cyber Park ...
The whole design conveys a feeling of simple fashion - a space with style an...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *