Western Sydney University Campus by Woods Bagot, Parramatta – Australia

July 4th, 2017 by retail design blog

Me, We, Us: the future of agile learning environments. Situated in the heart of the Parramatta CBD, Western Sydney University’s (WSU) Parramatta City Campus is a pivotal campus connected to business and the community; a showpiece for a blended learning pedagogy in a future-focused, spatially diverse and student-centred environment. With interior design by Woods Bagot, the vertical campus is designed to foster interaction, collaboration and partnerships with local business and industry, blurring the boundaries between business and tertiary education.

Centred on the concept of “me (student), we (university), us (community)”, the interiors concept was developed to blur the lines between a traditional commercial office tower and a functional university campus. This methodology is manifest in the place making strategy as well as the base palette approach. Facilitating through-site connections integrated to a local network of civic and cultural strategies, the campus offers a malleable solution at the public interface with retail activation and digital wayfinding providing linkages to the adjacent transport hub.

Client briefing and aspirational workshops led to a series of proposals for a mixed-faculty occupation of the building, comprising a diversity of flexible spaces capable of accommodating multiple learning landscapes and academic disciplines. Creating a unifying vertical campus environment via an evidence based design approach, the vision was to create a campus multidisciplinary in function, innovative in approach and entrepreneurial in spirit. Woods Bagot Director Georgia Singleton said the design took an agnostic approach to the interior fit-out, allowing for a truly flexible and future-proofed learning environment.

“There are no lecture theatres within the space, instead the design fosters an interactive approach to teaching and learning – a prominent aspect of WSU curriculum. Free flowing movement across each floor plate creates moments for discovery and serendipitous interactions,”. “One of the objectives for this project was to produce an agile educational environment that enables adaptation to almost any university group, whilst sitting seamlessly within its busy commercial setting.” A vertical campus building stacked over several floors can sometimes inhibit the opportunities for students and educators to co-mingle and interact.

Featuring a porous core, the atrium concept creates a sense of community and connectivity allowing for greater mobility while aiding sightlines between floos. The provision of interconnecting stairs and voids encourages collaboration and organic conversation between students, staff and industry. Client briefing led to a series of proposals for a mixed-faculty occupation of the campus building, including Business, Economics and Engineering, comprising a diversity of full flexible spaces capable of accommodating multiple learning landscapes and academic disciplines.

Woods Bagot Regional Education sector leader Alan Duffy said responding to the brief allowed the design team to test the blend between formal and informal learning spaces. “Activating the edges of the formal spaces introduced a variety of opportunities for social engagement between students and academics, breaking down traditional barriers in tertiary buildings. The outcome is a flexible and adaptive environment that encourages learning through conversation.” For the academic zones, an open plan office pod design enables a more fluent and cost efficient utilisation of space.

By embracing principles of open and moving away from the traditional cellular office model, WSU staff are invited to co-mingle with students, breaking down traditional campus hierarchies. The application of solid, natural materials defines formal learning zones, which are surrounded by continuous informal and social spaces. Staff and students are encouraged to linger and collaborate in breakout spaces where comfort and re-configurable furniture enable freedom of choice. Penetration of natural daylight and a visual connectivity to the outdoors is enhanced in the social spaces through transparent glazing across the full extent of the podium’s southern elevation.

Design: Woods Bagot
Photography: Nicole England

http://www.archdaily.com/874224/western-sydney-university-parramatta-campus-woods-bagot

One Hot Yoga studio by Rob Mills, Melbourne
From the moment you step inside, it’s clear that One is a studio with a diff...
Sacai store, Hong Kong
The brand’s creative team extended the pavement into the shop, along with th...
Real Good Food Development Centre by Studio 48 London, Liverpool - UK
The Renshaw Academy, with its panelled grey wall, granite splashbacks, bespo...
A02 store by Purge, Beijing - China
There is a shop mascot named “Little Black”, created by A02. She is a confid...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *