Metabolik gym club by Red Banana Studio, Aix en Provence – France

July 15th, 2017 by retail design blog

“Metabolik” is a new generation of gym club for the trained athletes where they can practice a “hard training”. Each space is designed so that the training session is a true experience where the immersion is total. In the «Force» room, the atmosphere is dark, the materials resume the codes of the industrial or docks areas. The lighting is concentrated on the machines while in the room “Mobility” the atmosphere is relax with the use of oak or anatomical patterns.

In the corridors, bright lines, inspired by athletics tracks, are suspended from the ceiling to mark the main traffic. The atmosphere is deliberately electrifying and motivating. In the “Altitude” room where the sportsman trains under reduced oxygen conditions, the geometric patterns reminiscent of modernized ice crystals, are interspersed with dynamic light lines with very cold lighting to put themselves in condition.

Side “Endurance” spaces allow to challenge with friends thanks to connected bicycles and rowers that take places inside a luminous framework in the form of cube playful. As for the locker rooms, it is a leap in time with a more vintage atmosphere inspired by the gyms of yesteryear. The copper tubes apparent and diverted into towel dryer or light fixture while perforated photos of sport icons serve as claustra. In general, the atmosphere is voluntarily brutal. In places and we find the use of concrete, raw steel of welding, expanded or perforated metal, lumber such as OSB reworked or stained.

Designed by Red Banana Studio
Lighting designer: LM5P
Photography by Pozzo Di Borgo Christophe & MTBK

Proti Proudu Bistro by Mimosa Architekti & Modulora, Prague - Czech Republic
Current and connection are the main themes of the interior design of Proti P...
UNBUILT pavilion by Harvard GSD at Desig Miami
The structure is defined by its metal frame, with a series of 200 unique mod...
Timón restaurant by STUDIO C8, Hong Kong
The patterned tile in subdued colors was used on the floor at the ground lev...
Harvey Nichols store by virgile + partners, Birmingham - UK
The aim was to create a contemporary and imaginative boutique environment, m...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *