Bean to Bar Chocolatier by Studio Toggle, Kuwait City – Kuwait

February 12th, 2018 by retail design blog

Studio Toggle was commissioned by the young Kuwaiti chocolatier, Bean2Bar to design their debut boutique in Arjan Square, a trendy F&B concept in Salmiya, Kuwait. The 33 m2 space with a narrow frontage posed a significant challenge for the architects who desired to create a bright and airy atmosphere with plenty of storage space and flexibility. The architects devised a simple solution that featured a slender, cellular waffle vault along with the longitudinal axis of the store that morphed into a sleek secondary enclosure.

This eliminated the need for a conventional ceiling and created an illusion of a greater expanse. The dimensions of the cells of the vault were based on the modular packaging unit used by the chocolatier and this led to new synergies like re-imagining the vault with its cellular modularity as an analogue screen with the cells doubling up as pixels. Messages or patterns could be displayed on it as required by using a combination of empty cells or by changing the colours of the packaging unit.

This opens up possibilities for the store to change its ambience in a very easy and intuitive way to suit various occasions. The vault was parametrically generated and optimized for digital fabrication as a slot-in waffle system. This enhanced the ease of construction; cut down material wastage and resulted in a very precise self-supported steel structure. The symmetry of the vault is broken and emphasized at the same time by employing an algorithmically generated steel chandelier, which almost has a parasitic relationship with the vault.

By juxtaposing these strongly opposing elements, the architects created a refined industrial look for the boutique while maximizing the efficiency and the lightness of the space. Vein-cut silver travertine was chosen as flooring and also to clad the built-in refrigerated counters. This added a warm undertone and balanced the overall ambience. Bean2Bar was a successful implementation of generative processes not just as a design tool but also to aid in the digital fabrication and optimization workflow, which was essential to the completion of this boutique.

Design: Studio Toggle
Photography: Gijo Paul George

https://www.archdaily.com/888710/bean-to-bar-chocolatier-studio-toggle

Linda vuela a Rio store by estudi{H}ac, Murcia - Spain
An impressive façade in dark wood with huge windows, with a ‘British’ touch,...
Child&Chic children hair saloon by Nabito architects & Partners SLP, Bar...
The commission for the Hair saloon Child & Chic was a simple task since ...
Siam Paragon Mall's beauty department store by HMKM, Bangkok - Thailand
HMKM has transformed the 5000sqm Paragon Beauty Hall within Bangkok’s famous...
The Lychee take away restaurant by barmade Interior Design, Lucerne - Switzerlan...
The handmade lampshades, the tables and the wooden grid on the wall are made...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *